Kenyérsütés egyszerűen
Hozzávalók:
50 dkg liszt,25 dkg rétes, félbarna, vagy barna,1 és negyed evőkanál szárított élesztő, 2,5 teáskanál só,6,5 dl meleg víz,1 dl tej,1 teáskanál méz.
Elkészítés:
Egy keverőtálba tegyük bele a liszteket, a szárított élesztőt, a sót, a meleg vizet, a tejet, a mézet, majd alaposan keverjük össze (pl. robotgép dagasztó spiráljával, fakanállal). A tészta kissé ragacsos lesz, kb. mint egy sűrű nokedlitészta.
Alaposan szórjuk meg a tetejét liszttel, majd kelesszük kb. 1-1,5 órán keresztül. A tészta a végére a kétszeresére nő.
Melegítsük elő a sütőt 240 fokra, tegyünk a sütő aljára egy vízzel félig megtöltött közepes tepsit. Tegyük az Ultra-Pro tálat a sütőbe, és vegyük vissza a hőfokot 220 fokra. A kész kelt tésztát kis idő múlva tegyük ebbe az előmelegített edénybe. Süssük az első 20-30 percben 220 fokon fedővel lezárva, utána vegyük lejjebb a 180 fokra. Végig fedő alatt sütjük. Kb. 50-60 perc alatt készül el. Ellenőrizzük tűpróbával, hogy a közepe is megsült-e. Az elkészült forró kenyeret egy mozdulattal ki tudjuk borítani az Ultra-Pro tálból. Hagyjuk kihűlni.
|