Krumplis-tepertős pogácsa
Hozzávalók:
1 kg liszt ,5 dkg élesztő ,2 dl tej,1 evőkanál cukor,1 tojás,1 kis pohár tejföl,1 evőkanál libazsír /sertészsír is jó/ ,30 dkg tepertő /vagdalva vagy darálva/, 5 db közepes,héjában főtt krumpli,3 kiskanál só.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.Tepertőt apróra összevagdaljuk,vagy ledaráljuk.Krumplit héjában megfőzzük,ha már puha megpucoljuk,és krumplinyomón átnyomjuk.A lisztet elmorzsoljuk a zsírral,hozzáadjuk az élesztős tejet,tejfölt,sót,az átnyomott krumplit,és az összedarabolt vagy ledarált tepertőt.Összegyúrjuk,alaposan összedolgozzuk.A tésztát kb. 1 cm vastagra téglalap alakúra kinyújtjuk,és két oldalát egymásra behajtjuk,majd ismét egymásra hajtjuk a két felét.Fél órát pihentetjük,majd ezt a hajtogatást még háromszor megismételjük,fél-fél órát pihentetjük a tésztát.Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk,tetejét felvert tojással bekenjük,sűrűn kockásra bevagdaljuk, és nem túl nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.A sütőt 180 fokra előmelegítjük,és kb. 20 percig sütjük.
A tésztát kinyújtjuk.
Egyik felét felhajtjuk.
Ráhajtjuk a másik felét.
Majd az egyik felét ráhajtjuk.
Másikat is,és ezt 3.szor megismételjük.
Utolsó hajtogatás után kinyújtjuk,megkenjük tojással,tetejét bevagdossuk,és szaggatjuk.
Tepsibe tesszük,és megsütjük
|