Marcipn 
Keleten mr rges-rgen kitalltk ezt a finomsgot,amely hntolt,sszetrt mandulbl,cukorbl s rzsavzbl kszl ma is.E recept szerint magunk is kszthetnk marcipnt.Ksztermkknt a kereskedelemben is kaphat. 
Marcipn ksztse hzilag: 
 
Hozzvalk: 
 
20 dkg mandulabl,20 dkg porcukor,fl dl vz a sziruphoz 
 
Elkszts: 
 
A mandult forr vzbe tesszk, majd az jraforrstl szmtott 2-3 perc mlva leszrjk, s a fellazult, barna hjbl knnyedn kicssztatjuk. 
A tiszta mandulkat egy napig szttertve szrtjuk, majd didarlval ledarljuk. 
Felt 10 dkg szitlt porcukorral sszedolgozzuk. 
10 dkg cukrot a fl dl vzzel sziruposra fzzk, s kiss lehtve, elegytjk a cukros mandulval, s simra gyrjuk. A marcipnt klnfle aromkkal lehet zesteni. A legclszerbb, ha az des mandulba kismennyisg kesermandult (lehetleg nem aromt) kevernk. A kesermandula adja a marcipn sajtos izt, de csak akkor, ha nincs tlzott mrtkben adagolva. Ekkor ugyanis mr kellemetlen, mar zt ad. A kesermandula ze akkor kellemes, ha ppen csak rzkelhet. 
Fliba csomagolva sokig elll, htben tartva. 
Bevon marcipnhoz 2-szer, vagy 3-szor tbb porcukrot hasznlunk fel.  
  |