Hajtogatott vajas tészta /Alaprecept/
Hozzávalók /érdemes egyszerre sokat készíteni, mert hosszadalmas az elkészítése, viszont a nyers tészta fagyasztható/:
1 kg liszt, 1 kg /10 dkg + 90 dkg/ vaj,0,5 l hideg víz, 1 kiskanál só, 1 evőkanál ecet vagy citromlé.
Elkészítés:
10 dkg lisztet gyors mozdulatokkal belegyúrunk 90 dkg vajba. Egy "téglát" formálunk belőle, és befóliázva a hűtőbe tesszük.
A maradék 10 dkg vajat elmorzsoljuk 90 deka liszttel.Beleöntjük a hideg víz felét,sót,ecetet /citromlevet/,és ha szükséges apránként a többi vizet hozzáadva rétestésztát gyúrunk.Addig dagasztjuk, amíg a kezünktől elválik és hólyagos nem lesz. Ezután a tésztát fél óráig pihentetjük.
A fél óra leteltével a rétestésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra és négyszög alakúra nyújtjuk. A vajas tésztát a közepébe rakjuk, és becsomagoljuk.
A beburkolt tésztát fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, és ismét mind a négy oldalról összehajtjuk a tésztát.
Ezután fél órára lefóliázva hűtőbe tesszük.
Ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk, aztán megint fél órát hűtjük.
A beburkolást követő hajtogatáson kívül összesen még legalább négyszer nyújtjuk és hajtogatjuk a tésztát félórás pihentetésekkel, de minél többször, annál szebb, levelesebb lesz.
Ezt a mennyiségű tésztát én 4 részben szoktam lefagyasztani.
|