A zsrokra figyelve
A konyhai tnykedskor kt dologra kell figyelni.Egyrszt a fejenknti napi zsrbevitel ne legyen tbb az energiabevitel 30 szzalknl,azaz 60-80 g-nl.Nem sok?Egy szl sltkolbszban 30 g zsr lapul,mikzben zsrbevitelnk nagy rsze nem a hsokbl s lthat zsrbl,hanem rejtett forrsbl,tejtermkekbl,dessgekbl szrmazik.Mr a sovny alapanyagok kivlasztsnl elkezddik a zsrsprols,amit a helyes konyhai technolgia alkalmazsa kvet.Msrszt figyelni kell a zsrok sszettelre,minsgre, hogy vrzsr-sszettelnket s ereink egszsgt szolglja.A megevett zsr meghatroz alkoti az gynevezett teltetlen vagy teltett zsrsavak. Elbbiek zme nvnyi eredet, az emberi szervezet sem tudja ellltani.Minl kevesebb teltett s minl tbb teltetlen zsrsavat fogyasztunk,annl alacsonyabb a vr koleszterinszintje.
Zsrvlaszt
Az llati eredet zsrok,a kkusz- s plmaolaj teltett zsrsavakat tartalmaznak.Az olva-,mandula- s mogyorolaj egyszeresen teltetlen,a napraforg,len, szja s tkmag olaj fknt tbbszrsen teltetlen zsrsavakat tartalmaz.A vlaszts,hogy vaj helyett margarin,zsr helyett olaj,mgsem olyan egyszer.A teltetlen zsrsavak knnyebben vlnak kmiai reakci ldozatv,hre rzkenyek,stskor transzzsrsavakk s egyb kros,koleszterinszintet nvel termkk alakulnak.Hideg saltkhoz az olvaolajat rdemes vlasztani,hosszas stshez viszont a teltettebb,nvnyi olaj ajnlott.Elrt stsi hmrskletk fltt a nvnyolaj eredet zsiradkokat ne hasznljuk,illetve minden stshez frisset vegynk.
Zsrsprol sts
A hs, legyen sovny:serts helyett marha,tarja helyett karaj,lebrzve,hj nlkl.A szrnyasrl szedjk le a zsros brt,comb helyett mellhst vegynk.Egynk tbb halat,teltetlen omega-3-zsrsav-tartalmuk cskkenti a kros koleszterinszintet. Minsgi teflonednyekben a zsiradk csaknem flsleges.Elnyeit a zldsgeknl is rdemes kihasznlni,mert akr 30% zsrt is fel tudnak venni - mint a knai gyorsttermek zldsgkretei...
Teflonban a palacsinta all is elmaradhat a zsiradk.Pr csepp olvaolajat a tsztjba keverve nem ragad le.A mikrohullm stben zsr nlkl sem sl le az tel.
A stben kszl zldsgekhez,hsokhoz talltk ki a stflit.Nem jdonsg,mgis kevesen hasznljk.Sima nejlonzsk,de remekl llja a ht.Csak bele kell tenni az telt,bektni a manyagcs kt vgt,s gyorsan elkszl benne az tel,nem szrad ki,nem engedi ki az aromaanyagokat.
Olajpermetezvel adagolva az olajat,kevesebb zsiradk elg.A panrozst s kirntst jobb elfelejteni,ha olykor mgis beiktatjuk,figyeljnk,hogy mindig teljesen forr,mgsem tlhevlt,g zsrba tegyk.Az g zsrban kros transzzsrsavak keletkeznek,a nem elgg forr zsr pedig nem st,hanem beszvdik az telbe.A kell hfok megrzse rdekben a nyersanyag szobahmrsklet vagy elmelegtett legyen,a mlyhttt hsokat ki kell olvasztani.A slt krumpli ropogsabb is,ha sts eltt a hideg vizet leitatjuk rla.Idelis megolds a hfokszablyozs fritz 180 fok krli hmrskletre belltva.A kislt telt paprtrlkzre szedve minden feles zsrcseppet itassunk fl.
Zsrsprol fzs
B zsiradkban trtn sts nlkl is zletes falatokat kaphat,ha pldul kevs folyadk fltt proljuk az telt,az zek megrzdnek.A levesek,szszok srtst rnts helyett habarssal,prstett zldsggel,burgonyval vgezzk.A szraz tsztk fzvizhez az sszeragads elleni pr csepp olaj a tsztaspecialista olaszok tancsra elhagyhat,gy jobban tapad a tsztra a szsz.A teltett llati zsrok elnye,hogy mr szobahmrskleten megdermednek.Hts utn knnyen lekanalazhat az elkszlt hsleves s hstelek tetejrl a fzs kzben kiolvadt zsr.Az olajjal kszlt teleknl paprtrlkzvel itassuk fel az olajat a szaft vagy l felsznrl.
Koleszterincskkent zek, illatok
A trsasgi ember vatos a hagymval,de illatbl sztnsen tudjuk,j hats,kvnatos teleket hrdet.A vrshagymban relmeszeseds elleni hatanyagok vannak,nyersen koleszterinszint-cskkent,akrcsak a fokhagyma,melybl napi nhny gerezd lnyegesen cskkentheti koleszterinszintet.Erteljes illatt a kakukkf s kardamon enyhti. Enyhbb illat a vdett medvehagyma,hatsa vetekszik a fokhagymval.Krmlevesekbe,nyersen saltkba val.Nemrg fedeztk fel a mandula koleszterinszint-cskkent hatst,naponta rdemes fogyasztani stemnyben vagy hsok bundjaknt.Az oldhat sznhidrt-ballasztanyagok cskkentik a vrzsrok szintjt,mivel serkenti az epesavak kpzst a koleszterinbl.Sok oldhat sznhidrtot tartalmaz a zab,hasznljuk btran.
Vgl zsrcskkent tletek a hidegkonyhai eszkztrbl
A szalmik,zsros sajtok helyett nyenc falatokat lehet gyrtani sovny trbl kszlt vagy nvnyi eredet psttomokkal,krmekkel.Rpbl,zellerbl,padlizsnbl,sttkbl,ftt srgaborsval is krelhatunk pikns,/fok/hagyms krmeket.jdonsg,hogy margarinfogyasztssal is cskkenhetjk koleszterinszintnket.Mr kaphat olyan margarin,amely a benne tallhat nvnyi szterineknek ksznheten hatkonyan cskkenti a koleszterinszintet az egszsges letmd s kiegyenslyozott,vltozatos tpllkozs rszeknt.
|