Hozzvalk /kb 20 db fnkhoz/:
50 dkg liszt,2 dl tej,4 dkg leszt,5 dkg porcukor,6 dkg olvasztott vaj,5 tojssrga.
Stshez:olaj.
Dsztshez:baracklekvr,porcukor.
Elkszts:
A tejet meglangytjuk,porcukrot,lesztt belemorzsoljuk s hogy felfusson.Lisztre ntjk az leszts tejet,hozzadjuk az olvasztott vajat,s a tojsok srgjt.Fakanllal sszekeverjk a tsztt,majd nyjtlapon addig gyrjuk,mg teljesen sima nem lesz.Az gy kapott tsztt visszatesszk a tlba,letakarjuk,meleg helyen dupljra kelesztjk /kb 30 perc alatt/.Ha a tszta megkelt,lisztezett nyjtlapon ujjnyi vastagsgra nyjtjuk, s egy 6 cm tmrj kiszrval kiszaggatjuk,mg a tszta el nem fogy.10 percig pihentetjk.A fnkok kzept ujjunkkal elvkonytjuk.Forr olajban kis adagokban kistjk.Az els oldalukat 2-3 percig stjk ,mg megpirul,majd megfordtjuk,s tovbbi 1-2 percig stjk.
Elszr fnknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van,fedvel lefedve stjk,ettl lesz szp szalagos a fnk.Mikor megfordtjuk a msik oldalukra,akkor mr fed nlkl stjk kszre a fnkokat.Az olaj ne legyen tl forr,mert hamar stt lesz a fnk.Annyi olajban sssk hogy a fnk lebegjen,ne rjen a serpeny aljra,mert akkor is knnyen megg.Sts kzben folyamatosan nzzk a fnkokat,hogy szp vilgosak maradjanak.
A ksz fnkokat a szalvtval letakart tlcra szedjk,majd porcukorral megszrjuk,baracklekvrral tltve tlaljuk.
Sziasztok! Megstttem ezt a fnkot,de nekem nem lett "szalagos",pedig mindent gy csinltam ahogy le volt rva.Tmr s nehz lett.Nem tudom mit rontottam el,sajnlom.Ja,s n egy kicsit desebbre csinlnm a tsztjt,de ez mr csak az n vlemnyem.