Leggyakoribb fűszerek
A legtermészetesebb aromaanyagokat a citrusféle gyümölcsök héjának illóólajai szolgáltatják.Rajtuk kívülaz alkoholok - rum,konyak,likőr vagy gyümölcspálinka - mint fűszeradalékok játszanak komoly szerepet a cukrászműhelyben.Néhány további kllasszikus süteményfűszert is kell tartanunk otthon,hogy spontán sütési ötleteinket meg tudjuk valósítani.A fűszereket a lehető legkisebb mennyiségben érdemes megvásárolni,mert a tárolás során elveszítik aromájukat.
Ánizs
Az ánizsnövény megszárított termése a világ legrégibb fűszereinek egyike.A természetgyógyászok étvágygerjesztőként,valamint légcsőhurut,köhögés,hasfájás és meghűlés elleni szerként ismerik.Az ánizs erősen fűszerez,és egyáltalán nem fér össze más fűszerrel.Mivel gyorsan elveszíti aromáját,mindíg frissen kell őrölni vagy törni.
Sütőaromák
Az ízhordozók koncentrátumai,melyeket a hoszabb eltarthatóság érdekében olajjal kevernek össze.A természetes citrom sütőaroma például kétharmad részben citromolajból /amelyet a héjbólvontak ki/,egyharmad részbenpedig szójaolajból;a narancskivonat higítatlan narancsléből és narancshéjból nyert olajból áll.A természetes aromákon kívül vannak az úgynevezett "természetazonos" sütőaromák.Ezek valójában szintetikus koncentrátumok,amelyek emlékeztetnek a keserű mandula,az arrak,a rum,a vanília vagy a citrom ízére.
Szegfűszeg
Az akár 12 méter magasra is megnővő örökzöld szegfűszegfa megszárított virágbimbója.Sütéshez őrölt szegfűszeget használunk,amely - takarékosan adagolva - többek között a fűszeres,a mézes,a gyümölcsös süteményeket és a mézeskalácsot ízesíti.
Gyömbér
Ez a gumós növény a trópusi országokban terem.Csípősen fűszeres,édeskés ízű.Sokféle süteménynek összetéveszthetetlen jelleget ad,például a mézeskalácsnak és a gyömbéres keksznek.
Kávé
Nagyszerűen alkalmazható krémek,töltelékek és tortabevonatok aromásításához.E célra erős presszó - vagy mokkakávét,esetleg instant porkávét használjuk,hogy a massza folyadékarányát ne növeljük.
Kardamóm
Indiából származik ez az igen drága fűszer,amelyhez a gyümölcs világos héját is hozzáörlik.Már a régi görögök is ismerték szív - és gyomorerősítő hatását.Elsősorban karácsonyi süteményekhez használják,de más,intenzív fűszeres ízű süteményekbe is beleteszik.
Koriander
A keletről származó koriandernövény apró,golyó formájú,barna magja a gyomor - és bélbántalmakban szenvedők egyik természetes gyógyszere.Őrölt formában olyan karácsonyi süteményeket fűszerez,mint a közismert mézeskalács,de az almás süteményeknek is különleges ízt ad.
Narancsvirágvíz
A narancsfa friss,még zárt virágrügyének desztillációjával készül.Tészták,krémek és bevonatok aromásítására használják.
Rózsavíz
A rózsaolaj vizes oldata. /1/4 l vízben 1 csepp./ Gyógyszertárakban kapható,főként marcipán készítéséhez használják.
Sáfrány
A krókuszhoz hasonló sáfránynövény - valójában virág - a Földközi-tenger környékén terem.Egy kiló sáfrányhoz 100 ezer virág bibéjét kell leszüretelni.Ez érthetővé teszi,hogy miért a világ legdrágább fűszere,és miért csak grammonként árusítják.Hogy a süteménynek zamatot és szép sárga színt adjon,elég egyetlen csipet belőle.A sáfrány íze keserédes.A vörösesbarna sáfrányszálakat mindíg oldjuk fel kevés folyadékban,mielőtt a tésztába vagy a krémbe keverjük.
Vanília
Ez a közkedvelt fűszer egy kúszóorchidea toktermése,amely Mexikóból származik.Ma főként Madagaszkáron és Indonéziában termesztik.Csak a negyedik évben hoz gyümölcsöt.A mintegy 20 cm hosszú vaníliahüvelyeket érés előtt szüretelik és erjesztik.Így nyeri feketésbarna színét és összetéveszthetetlen illatát.A vaníliarúd kikapart belseje zamatossá teszi a tésztát,a krémeket és a tejszínhabos töltelékeket.Az üres hüvelyeket cukorral elkeverve vaníliás cukrot nyerünk.
Fahéj
Az örökzöld fahéjfa megszárított belső kérge.A legjobb fahéj Ceylonból származik,ahol az egyéves növendék fűszerfákat hántolják.A fahéjat sütéshez megőrölve használják.A fűszeres és mézes süteményeket,a mézeskalácsot,de az almatölteléket és a krémeket is fűszerezhetjük fahéjporral.
|