Rakott krumpli
Hozzávalók:
1 kg közepes szemű krumpli,6 tojás,10 dkg szeletelt,paprikás szalámi,1 nagy doboz tejföl,1 dl tej,10 dkg szeletelt, füstölt szalonna.
Elkészítés:
A krumplikat alaposan megmossuk,leöblítjük.A tojásokat megmossuk.A krumplit annyi hideg vízzel öntjük fel,hogy bőven ellepje,hozzáadunk 1 evőkanál sót,és forrástól számított 20 percig,fedő alatt,puhára főzzük.A tojásokat megfőzzük,hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük.Ha a krumpli megfőtt leöntjük róla a vizet,még melegen meghámozzuk,és hűlni hagyjuk.A kihűlt tojásokat is meghámozzuk,felkarikázzuk.Tejfölt a tejjel összekeverjük.Olajjal kikenünk egy lapos tűzálló tálat,aljára karikázzuk a krumpli harmadát,kissé megsózzuk,rátesszük a szalámi felét,és megkenjük a tejföl harmadával.Rátesszük a maradék krumpli felét,a tojáskarikákat,a maradék szalámit,és a maradék tejfölt,ismét beborítjuk krumplival.Tetejére tesszük a szalonnaszeleteket,megkenjük tejföllel,és előmelegített sütőben,180 fokon addig sütjük, amíg a tejföl és a szalonna aranybarnára pirul.Elég sok levet ereszt,de mi így szeretjük.Aki szárazabban szereti,ne keverjen a tejfölhöz tejet.
Olajozott hőálló tálba tesszük a karikázott krumpli harmadát.
Rátesszük aszalámi felét,és a tejföl harmadát.
Ismét krumpli.
A felkarikázott tojás.
Tejföl.
Szalámi.
Végül ismét a krumpli.
Rátesszök a szalonna szeleteket.
Megkenjük a maradék tejföllel,és sütjük.
|