Napraforg kenyr 
 
Hozzvalk: 
 
60 dkg liszt /BL 55/,10 dkg rtesliszt,2,5 dl langyos tej,1,25 dl olaj,2 tojs,1 kiskanl cukor,2 kiskanl s,4 dkg leszt. 
 
Kenyrlapok kenshez:  
10 dkg olvasztott vaj 
 
Kls kenshez s szrshoz: 
1 tojssrga 1 dl tej 
Tk-,szezm-, len-, napraforgmag 
Elkszts:  
Kevs tejben elkeverjk a cukrot, s az lesztt belemorzsoljuk,felfuttatjuk benne.A lisztet,rteslisztet,st sszekeverjk,hozzadjuk a tojsokat,olajat a maradk tejet s a felfuttatott lesztt.Alaposan sszedolgozzuk,amg a tszta szp fnyes s sima lesz. Az llaga legyen rugalmas, kzepesen lgy. Meleg helyen a dupljra kelesztjk.  
 
    
Finoman tgyrjuk s kt rszre osztjuk mrleg segtsgvel.Az egyik rszt konyharuha alatt pihentetjk,mg a msikat t egyenl rszre osztjuk,szintn mrleg segtsgvel. 
Nagymret tepsit stpaprral kibleljk,erre fog kerlni a kenyr. 
  
Az t tsztadarabbl ngyet egyenknt kb. 22 cm tmrj krr nyjtunk, egyenknt a stpaprra s egymsra illesztve rakjuk, s mindegyik tetejt megkenjk olvasztott vajjal.Az tdik darabot kicsit nagyobbra,kb 24 cm tmrj krr nyjtjuk s gy tesszk a tbbire,hogy a szlei krbe lelgjanak. 
     
   les kssel s a tsztt csillag alakban,nyolc helyen bevgjuk gy,hogy a szltl 1 cm-re kezddjn a vgs. 
   
   
 
A kapott hromszgeket ezutn kihajtjuk,ezek lesznek a napraforg kls szirmai.  
 
 
  
 Az tszta flretett msik felbl mrleg segtsgvel negyedt levgjuk /az egsz 1/4-t kell levgni/,cipv formzzuk s konyharuhval letakarva pihentetjk. A maradk /egsz 3/4 rsze/ tsztt t egyenl rszre osztjuk.  
  
Az t rszt kb. 18 cm tmrj krr nyjtjuk egyenknt,s ugyangy egymsra rakjuk,mint az elz 5 lapot.Mindegyiket megkenjk olvasztott vajjal. Az tdik rszt itt is kicsit nagyobbra, kb 20 cm tmrjre nyjtjuk,gy teszk a tbbi ngyre,hogy a szle krben lelgjon. 
  
Ezt a tsztt a kihajtogatott szirm tszta kzepbe helyezzk. 
  
  
Kssel ismt bevgjuk csillag alakban, gy, hogy a vgs most a mr kihajtogatott szirom kzepnl kezddjn.gy egy-egy kisebb szirmot a nagyok kz tudunk kihajtani. 
 
  
A flretett tsztagmbt kihajtott szrmok kzepbe helyezem. 
A tsztt tkenjk a tojssrga-tej keverkvel s a kisebb szirmokat szezmmaggal,a nagyobbakat napraforgmaggal,mg a virg kzept tkmaggalszrjuk meg. A tsztt stpaprral lazn letakarjuk s 200 fokra elmelegtett stbe tesszk 10 percre.Ezutn levesszk a stpaprt s a kenyeret tovbbi 30-35 percig stjk 180 fokon. 
  
   
 Eredeti recept: Laura /Gourmandine/,magyar oldalon Max konyhja, s Max utn sok oldalon megtallhat. 
 | 
Megstttem isteni finom, nagyon jl nz ki s nagy sikerem volt vele.
Nagyon jk a receptjeid mr sokat kiprbltam s midegyi zlett a csaldomnak.
Kszi a fini recepteket. tovbbi j munkt s mg sok j receptet kvnok.
Kedves Marika!
Nagyon rlk,hogy zlett,s sikert arattl a "napocskval".Ksznm szpen a kedves szavakat.
dv.:va