Nyírségi gombócleves
Hozzávalók:
40 dkg pulyka apróhús,1 közepes fej vöröshagyma,1-1 nagyobb sárgarépa, petrezselyemgyökér,5 dkg karalábé,5 dkg zeller,5 dkg zöldborsó,10 dkg karfiol,10 dkg csiperkegomba,só,reölt bors,ételízesítő,1 púpozott evőkanál liszt,5 dkg vaj,2 dl tejszín,fél citrom leve.
Burgonyagombóchoz:
15 dkg burgonya,1db tojás,1-2 evőkanál liszt,őrölt bors,őrölt szerecsendió.
Elkészítés:
Kevés vajon az apróra vágott hagymát megpirítjuk,hozzáadjuk az apróra vágott húst,és megdinszteljük,közben többször megkeverjük.Hozzáadjuk a kis kockákra vágott sárgarépát,petreszelyemgyökeret,karalábét,zellert,felöntjük vízzel,megszórjuk ételízesítővel,sózzuk,borsozzuk,és félig megfőzzük a húst.
Közben elkészítjük a burgonyagombócot:
A burgonyát héjában megfőzzük,majd megtisztítjuk és áttörjük.Langyosra hűtjük,majd összekeverjük a tojással,liszttel,sóval,őrölt borssal,hogy formázható masszát kapjunk.
Ha már a hús félig megpuhult,beletesszük a zöldborsót,apróra vágott gombát,és kis rózsákra szedett karfiolt,felforraljuk,majd belefőzzük a vizes kézzel kicsi gombócokká formázott burgonyagombócokat,puhára főzzük a húst,és a zöldségeket is.
Kevés vajon 1 evőkanál lisztből rántást készítünk úgy,hogy a leves levéből veszünk ki egy bögrére valót,hagyjuk kihűlni,és ezzel öntjük fel a rántást.Végül a csomómentesen elkevert rántással felöntjük a levest.Tűzről levéve hozzáöntjük a tejszínt,és kevés citromlével még pikánsabbá tesszük.
|