Tiramisu
Hozzávalók:
4 nagyon friss tojás,3 csomag vaníliáscukor,3 evőkanál kristálycukor,50 dkg mascarpone (natúr tejszínes krémsajt, felhasználásig tartsuk hűtőben a jó kezelhetőség miatt),1-2 evőkanál martini vagy konyak.
Piskóta:4 tojás,4 evőkanál kukoricaliszt,4 evőkanál porcukor, fél kiskanál szódabikarbóna.
Piskóta áztatásához:3 dl erős feketekávé,7-8 evőkanál kristálycukor,1 kupica konyak.
Tetejére:2-3 ek. cukrozatlan kakaópor.
Elkészítés:
A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk.Akkor jó,ha a cukor elolvadt,a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű.A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk,majd a martinival vagy konyakkal ízesítjük.A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk.
A szokott módon piskóta lapot sütünk és hagyjuk kicsit megszáradni a még meleg sütőben.
A piskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a konyakkal összekeverjük. A piskótát kb 10 cm hosszú és 2 cm széles csíkokra vágjuk, majd egyesével néhány másodpercre beleforgatjuk a kávéba, kissé lecsöpögtetve,egy rétegben tálcára rakosgatjuk. A fele krémet egyenletesen rásimítjuk. A többi krémet a tetejére meg az oldalára kenjük,végül kakaóport szitálunk rá.
Hűtőszekrényben kb. fél órát át állni hagyjuk.