Helyes pcols
A marhahsokat (htszn, blszn) minden esetben egszben kell pcolni. Borssal meghintve, mustrral meg kenve, olajjal meglocsolva, lgmentesen csomagolva, vagy olajfrdben, gy, hogy az olaj teljesen ellepje. A szeletben trtn pcols nem j, mert a hs elveszti vztartalmnak nagy rszt. A szeletek kz szorult lgbuborkok a hs romlst, (beflleds), kros elsznezdst (zldls) okozhatjk.
A helyes pcolsi eljrs az, hogy a tiszttott sovny htsznt egszben pcoljuk, min. 4 - 5 napig. A pcols alatt norml htben tartjuk. A szeletben val pcols nem clszer, mert a hs elveszti vztartalmnak nagy rszt. Felhasznlskor nem tl vkony szeletekre vgjuk, klopfoljuk. Prolsa felesleges, mert az ilyen formn elksztett hs a hirtelen sts alatt fogyaszthatv vlik. zls szerint sthetjk angolosra, flangolosra.
Gyors pcols
Blszn, htszn esetn ha nincs elegend idnk a fenti pcolsi technolgia betartsra, ilyenkor (fleg kirnduls alkalmval), az albbi md javasolhat:Mustrt sszekevernk borssal, bekenjk egyenletesen a blszn, htszn fellett, majd egy olajozott zsrpaprba tekerjk, s pr rra a htbe tesszk.
Rostlyos
(Marha fels htszn)
A marha htsznt csontozzuk ki, az inaktl s hrtyktl tiszttsuk meg, felszeletelve, a fenti pccal megkenve, alufliba csomagolva tegyk 1-2 rra a htszekrnybe (ht tskba). Mg jobb, ha szeletenknt kevs olajjal s egy-egy kshegynyi mustrral is megkenve csomagoljuk, mert ez kiss pikns zt is ad, s puhtja a hs rostjait. A rostlyosokat kszthetjk prolva, vagy hirtelen stve
1.PCL
(marhahsokhoz)
Hozzvalk:
1 rsz s,1,5 rsz cukor,1,5 rsz sszevgott petrezselyem, trkony, zslya, hagyma, keverk,zls szerint fehrbors, s konyak.
Elkszts:
A hst kenjk be a fenti hozzvalkkal, s hagyjuk llni amg levet nem ereszt, ekkor rntjk a konyakot s htszekrnyben, idnknt megforgatva 2-3 napig pcoljuk.
2.PCL
(roston slt baromfihoz)
Annyi tejbe, amennyi a hst ellepi, beletrnk nhny gerezd fokhagymt, s a csirkt/pulykt egy-kt napig htben pcoljuk. A vgn szrazra trljk, s a sts eltt szzuk.
3.PCL
(roston slt marhhoz)
A szeleteket megkenjk olajjal, megszrjuk rlt borssal, s vkonyra vgott hagymakarikkkal bortjuk be. Becsomagolva 2-4 napig pcoljuk hideg helyen. Sts eltt a pc maradvnyait lekaparjuk, s a hst beszzuk.
4.PCL
(fstlt sertssonkhoz)
Hozzvalk:
50 dkg shoz:,1-1 evkanlnyi feketeborsot, szegfborsot, koriandert, majornnt,,2 evkanlnyi fenymagot,,1 dkg saltromst,,5 db babrlevelet,1 fej vrshagymt.
Elkszts:
Ezekbl pclevet fznk annyi vzzel, amennyi - a rendelkezsnkre ll ednyben - kpes ellepni egy serts egsz (hts) sonkjt. Ha a l kihlt, belehelyezzk a sonkt. Egy hnapra hideg helyre tesszk, de naponta egyszer megfordtjuk benne a combot. A vgn lecsorgatjuk, hideg vzben alaposan lemossuk, majd szells helyen megszikkasztjuk (ezutn mehet a fstre, ahol mg gy tz napot kell eltltenie).
Nylpc
Hozzvalk:
1 fej vrshagyma,1 db srgarpa,1 szelet zellergum,2 gerezd fokhagyma,1 babrlevl,10 egsz fekete bors,6 szem borkabogy,1 cs kakukkf,1 cs rozmaring,6 zslyalevl,1 veg chianti.
Elkszts:
A nyulat fzsre elksztjk, feldaraboljuk. A belssgeket htszekrnybe tesszk. A nylhst nagyobb tlba rakjuk. A hagymt, a srgarpt s a zellert meghmozzuk s felaprtjuk. A fszereket s a lebltett zldfszereket a hshoz adjuk, a bort rntjk, letakarjuk, s hideg helyen kt napig pcoljuk.
Brnyhsok pcolsa
A feldarabolt s a faggytl megtiszttott brnyt tegyk egy tlba, csorgassunk r olvaolajat, reszeljnk r fokhagymt bsgesen, darljunk r borsot s tpkedjnk r friss rozmaringlevelet, vagy szrjunk r szrtottat. Szni nem szabad, mert kipirosodik a hs. Bekenhetjk joghurttal is, de az olvaolajos pc is finoman megpuhtja. Az olajok kioldjk a fszerekben lv illolajat, mely az olaj segtsgvel beszivrog a hs rostjaiba, finoman tjrja az z a stsre vr pecsenyt. A brny pcolshoz hasznlhatunk mg levendulavirgot s mzet is. Klnleges s finom, ha reszelnk r zld citrom hjat, majd babrlevllel, citromszeletekkel fzzk nyrsra. A stsi id itt is rvid legyen, ha fasznen stjk, csak 3-3 percig pirtsuk oldalanknt, gy a legfinomabb, ha a kzepe rzsaszn marad.
Kecskepcl
Hozzvalk:
1 babrlevl,1 dkg borkabogy,5 dkg zeller,10 dkg srgarpa,10 dkg gykr,1 dkg rozmaring,1 dkg kakukkf,4 dkg trkony,s, bors, telzest tetszs szerint,10 dkg vrshagyma,20 dkg fokhagyma,2 dl vrs bor,2 dkg koriander.
Elkszts:
A pc sszetevit vzzel felforraljuk, lehtjk, ebbe helyezzk a hst 1-2 napra. Pcols utn a hst daraboljuk. Prkltnek idelis a csontos hs, de mindig gy daraboltassuk, hogy jusson sovny rsz is.
Forrs:Wikipdia |