Szerencse süti,szilveszteri malacka
Hozzávalók :
25 dkg liszt, 25 dkg puha vaj, 25 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg túró, 2 kiskanál só.
A tetejére : egy felvert egész tojás pici sóval ízesítve, egész feketebors.
Szükségünk lesz 2 különböző méretű pogácsa szaggatóra /egy közepes, és egy egészen kicsi / + egy szívószálra,szerencsesütihez tökmagra.
Elkészítés :
Malacka:
A hozzávalókból egy laza tésztát gyúrunk és kb. 1 órát a hűtőbe pihentetjük. Ezután a tésztát 1 – 1.5 cm vastagságúra nyújtjuk.
A kisebb pogácsaszaggatóval kétszer annyi korongot szaggatunk,mint a közepessel.
A nagyobb körlapokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és bekenjük a felvert sós tojással. /Ezek lesznek a malacfejek./
A kicsi körlapok felét a nagyobb körlapokra tesszük,és szívószállal kettő lyukat fúrunk rá,/ezek lesznek a malac orrok/ a többit 2 egyforma cikkre vágjuk./Ezek lesznek a malacfülek./
A füleket és az orrokat a malacfejekre illesztjük és bekenjük ezeket is a felvert tojással.
Feketeborsból szemeket ragasztunk a malackáknak.
Szerencsesüti:
A kisodort tésztából kicsi szív alakú szaggatóval 4-gyel osztható darabot szúrunk ki,4-4 darabot összefordítunk,kissé összenyomkodjuk az összeillesztésnél,bekenjük tojással,és a 4 levél mindegyikére 1-1 szem tökmagot teszünk.
Sütőpapíros tepsin 220 fokos,előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Én mindkettőt készítettem 1 adagból és 16 db malacka és 12 db szerencsesütim lett belőle.
Eredeti recept: Szamóca oldalán
|