Németországban élő barátainktól sokszor kaptunk ilyen kalácsot karácsonykor.Tavaly karácsony előtt - mikor kerestem,hogy mi legyen az ünnepi menü - régi újságban találtam erre a receptre/igaz változtattam rajta/.El is készítettem,és idén is el fogom,mert szinte teljesen olyan,mint amit kapni szoktunk.
Német karácsonyi kalács
Hozzávalók:
5-5 dkg cukrozott narancs- vagy citromhéj,1 evőkanál citromlé,5 dkg tisztított mandula,10-10 dkg mazsola és aszalt ribizli,1-1 citrom és narancs reszelt héja,6 evőkanál rum,45 dkg finomliszt,4 dkg élesztő,15 dkg barna cukor,csipetnyi só,10 dkg őrölt mandula,14 dkg vaj,1 tojás,1 tojás sárgája,2,5 dl langyos tej,2-3 dkg koktélcseresznye.
Teteje:
4 evőkanál olvasztott vaj,1 csomag vaníliáscukor,6 evőkanál porcukor.
Elkészítés:
A cukrozott citrom- és narancshéjat,a mandulát apró kockákra vágjuk,mazsolával,citromlével és az aszalt ribizlivel összekeverjük.A citrom és narancs reszelt héjával és a rummal összeforgatjuk,és letakarva 1 éjjelen át állni hagyjuk.
A lisztet a sóval,élesztővel,őrölt mandulával,cukorral és 10 dkg vajjal összemorzsoljuk.A tojást felverjük,tejet apránként beleöntjük,és a lisztes keverékkel több részletben összegyúrjuk - akkor jó, ha a tészta az edény falától elválik. Belisztezett gyúrólapon kb. 10 percig dagasztjuk.Kivajazott tálban,letakarva,langyos helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A tésztát kb. 30x20 centis lappá nyújtjuk.A maradék /4 dkg/ vajat fölolvasztjuk,tésztát megkenjük.A mazsolányi darabokra vágott koktélcseresznyét,és az összekevert mazsola,aszalt ribizli,narancs-és citromhéj keverékét rászórjuk.A tésztát feltekerjük,beolajozott formába tesszük,beolajozott fóliával letakarjuk,és újabb 45 percig kelesztjük.Forró 190 °C-os sütőben /légkeveresés sütőben 170 fokon/ kb. 30 percig sütjük.Sütőből kivéve 5 percig pihentetjük,formából kivesszük,olvasztott vajjal bekenjük,és a vaníliáscukorral összekevert porcukorral meghintjük.Rácson hagyjuk kihűlni.Frissentartó fóliába csomagolva pár hétig is eláll.
A rummal meglocsolt narancs-,citromhéj,mazsola,aszalt ribizli,mandula keverékét a kinyújtott,olvasztott vajjal megkent tésztára szórjuk,feltekerjük./A tészta elég lágy,óvatosan kell vele bánni./
Kiolajozott formába tesszük.Olajozott fóliával letakarva tovább kelesztjük.
Formából kiborítjuk,bekenjük olvasztott vajjal.
Porcukor,vaníliáscukor keverékébe forgatjuk.
|
Én is hszoktam ezt a sütit {stollent} sütni , nagyon finom.
Ajánlom mindenkinek.