Hidegtál
Hozzávalók:
2 kg sertés karaj,1 szál Csabai kolbász,2 kg sertés tarja,50 dkg darált sertés hús,2 szikkadt zsemle,2 tojás,1 gerezd fokhagyma,só,őrölt bors,pirospaprika,10 tojás,10 dkg vaj,4-5 evőkanál liszt,10 dkg sajt,1 dl tejszín, tej,őrölt szerecsendió,ecetes reszelt torma,mustár,majonéz,10 szelet sonka.
Elkészítés:
Csabai kolbásszal töltött karaj:
A karajt felzsúrjuk,és belenyomjuk a kolbászt./Hogy szép szeleteket tudjak vágni,én körbe szoktam kötözni./Só,őrölt bors,kevés pirospaprika keverékével megszórjuk,és 1 éjszakát állni hagyjuk.Másnap megsütjük,és teljesen kihűtjük,majd vékony szeletekre vágjuk.
Tarja:
Tarját olyat szoktam sütni,ami jó vastag,és azt is összekötöm,hogy formás szeletek legyenek a végén.Előző nap fűszerezzük a só,őrölt bors,pirospaprika keverékével és másnap sütjük,kihűtjük és szeleteljük.
Fasírt golyók:
Darált húst vízbe áztatott,kinyomkodott zsemlével tojásokkal,sóval,őrölt borssal,kevés pirospaprikával,zúzott fokhagymával jól összekeverjük,golyókká formáljuk,zsemlemorzsába forgatjuk,bő forró olajban sütjük.
Sonkatekercs:
Vajat megolvasztjuk,lisztet kicsit megpirítjuk,tejjel tejszínnel csomómentesre felengedjük,és mártás sűrűségűre főzzük.Reszelt sajtot belekeverjük, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
3 féle ízesítésűt készítünk.Ebből a mártásból 3 tálkába teszünk,és még hagyunk a kaszinó tojáshoz is.Elsőt mustárral,másodikat ecetes reszelt tormával,harmadikat majonézzel ízesítjük,és a sonkaszeletekre teszünk,feltekerjük.
Kaszinó tojás:
Tojásokat megfőzzük,hosszában ketté vágjuk,sárgáját kivesszük,és összeturmixoljuk a megmaradt mártással,ízesítjük mustárral,majonézzel /kis tejföllel/.Félbevágott tojásokat megtöltjük vele.Lehet habzsákkal is belenyomni,hogy szép legyen.
Díszítéshez paradicsom,uborka szeletek,saláta levelek,pirosarany,reszelt sajt.
|