Diós körtetorta
Hozzávalók:
5 tojás,15 dkg porcukor,csipetnyi só,5 dkg vaj,15 dkg dió,1 csomag sütőpor,15 dkg liszt,2 citrom,1 kg körte,2 csomag színtelen tortazselé,6 dl víz,6 dkg tejcsokoládé tortabevonó,vagy csokiforgács.
Krém:
5 dl tejszín,20 dkg fehér csokoládé.
Elkészítés:
Krém:
A tejszínt felfforaljuk,felolvasztjuk benneaz apróra tördelt fehércsokit,majd a krémet 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Tészta:
Diót ledaráljuk,összekeverjük a liszttel,sütőporral.A tojásokat a porcukorral,csipetnyi sóval jó krémesre keverjük,majd beleforgatjuk a diós lisztet.Majd beledolgozzuk a felolvasztott vajat is.A tésztát kb.26 cm átmérőjű kivajazott,lisztezett formába öntjük,és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.Ha megsült kivesszük a formából és hagyjuk kihülni.
Meghámozzuk és 4 részre vágjuk a körtéket,magházát kivesszük,és egy lábasba tesszük.Meglocsoljuk a 2 citrom levével,felöntjük 6 dl vízzel,felforraljuk,majd hagyjuk kihűlni.Leszűrjük a körtét,levét felfogjuk.
Másnap a csokis tejszínt addig verjük,amíg a hab megáll a kanálban.4 gerezd körtét apró darabokra vágunk,és a habba forgatjuk.A többi körtét cikkekre vágjuk.A piskótát 3 lepba vágjuk,megtöltjük körtés fehércsokihabbal,kívül is bevonjuk vele.A körtecikkeket a torta tetejére tesszük,és legalább 4 órára hűtőbe tesszük dermedni.
A körta levével elkészítjük a zselét,majd bevonjuk vele a körtét.
A tejcsokit megolvasztjuk,tálcára simítjuk ,ha megdermedt kis forgácsokat készítünk belőle.A tortát csokiforgácsokkal és felezett dióbéllel díszítjük.
A piskótát krémmel megtöltjük,kívülről is bevonjuk,tetejére körtecikkeket teszünk.
Zselével bevonjuk,csokiforgáccsal,dióbéllel díszítjük.
Eredeti recept a Vidék Íze újságban.
|