Kardinális szelet
Hozzávalók:
Fehér csík:
8 tojásfehérje,csipet só,18 dkg kristálycukor.
Sárga csík:
3 tojássárgája,2 egész tojás,5 dkg porcukor,1 csomag vaníliáscukor,5 dkg liszt.
Ragasztás:
Valamilyen pikáns lekvár: én házi sárgabarackot és epert is próbáltam,mindkettővel nagyon finom
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra (légkeveréses 160 C). Sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral.
Fehér csík:
Az 8 tojásfehérjét csipet sóval félkeményre verjük,majd evőkanalanként hozzádolgozzuk a kristálycukrot,és addig verjük,amíg kemény,fényes habot nem kapunk.Felhasználásig hűtőbe tesszük.
Sárga csík:
3 tojássárgáját és 2 egész tojást a por- és vaníliáscukorral addig verjük,amíg egészen ki nem világosodik és jó habos nem lesz.Hozzáadjuk a lisztet és azzal is jól összedolgozzuk.
A kétféle krémet külön-külön nejlon zacskóba,vagy nyomózsákba töltjük,a zacskók végére kb. 1,5 cm-es lyukat vágunk,és kb. 33 cm hosszú párhuzamos csíkokat nyomunk belőle a sütőpapírra a következőképp: a tepsikre hosszában 3 fehér,majd 2 és végül külön 1 csíkot húzunk úgy,hogy köztük kb. ujjnyi távolság maradjon.Az 3 és a 2 fehér csík között kitöltjük a sárga masszával.Mindegyikből kettőt készítünk./fehér,sárga,fehér,sárga,fehér ebből kettőt,fehér,sárga,fehér,ebből is kettőt,és fehér csík ebből is kettőt készítünk./ A tésztákat bő 15 percre sütőbe rakjuk és aranyszínűre sütjük.
Összeállítás:
Mikor kihűlt,piramis formába egymás tetejére rakjuk:alul a legszélesebb,amit megkenünk lekvárral,rá a keskenyebb,ezt is megkenjük lekvárral,végül a külön megsütött egy csík fehér.A másik rudat is elkészítjük így.Kétujjnyi szeletekre vágjuk.
|