Foszlós csíkos kifli,kalács
Nlc-ről
Hozzávalók:
70 dkg liszt,5 dl tej,5 evőkanál cukor,10 dkg vaj vagy 1 dl olaj,1evőkanál méz,1 csomag vaniliáscukor,1kiskanál fahéj,csipet só,2 evőkanál kakaópor,4 dkg élesztő.
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd 3-4 evőkanálnyit kiveszünk belőle és elkeverjük benne a kakaóport ,és féretesszük.A többi hozzávalóval együtt jó lágy tésztát készitünk, /nekem még kellett kb. 10 dkg lisztet hozzátennem,hogy ki birjam dolgozni/. Elfelezzük , és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaós masszát és a fahéjat. Fél órán át kelesztjük, majd 4-4 cipóba osztjuk mindegyiket. Először a fehér tésztát ellapitgatjuk ,majd rátesszük a barna tésztagombócot is és a kezünkkel ellapitgatjuk azt is ,majd együtt kinyujtjuk. Kb 20cm-es körré nyújtjuk,és attól függően mekkora kifliket szeretnénk 4- vagy 8-cikkre vágjuk fel./Én 8 darabba vágtam fel./Kifli alakra feltekerjük, és tepsibe rakva még kelesztjük kb.1 órát.180 fokos sütőbe, 20-25 perc alatt készre sütjük.Ha a világos tészta kivülre kerül könyebb tájékozódni hogy megsült-e már./Meleg cukros tejjel kentem meg a tetejüket sütés előtt és vaníliáscukorral szórtam meg./
Nagyon finom puha foszlós kiflik lesznek, ami másnap is finom.Gyermekem mézzel nagyon szereti.
Kalácsként is ugyanigy készítettem,csak mindkét tésztát 2-2 cipóra osztottam,és kettő kalács készült belőle.
Kifliként
Kalácsként
|