Burgundi csirkeragu
Hozzávalók:
4 egész csirkecomb,só,1 mokkáskanál őrölt fekete bors,15 dkg főtt füstölt húsos szalonna /császárszalonna/,20 dkg konzerv gyöngyhagyma,1 üveg mini egész csiperkegomba /170 gramm/ vagy ennek megfelelő súlyú konzerv szeletelt csiperkegomba,2-3 gerezd fokhagyma,2 dl burgundi vörösbor,1 csapott kiskanál étkezési keményítő.
A tálaláshoz:4 szelet szendvicskenyér, 3 dkg vaj
Elkészítés:
A combokat kicsontozzuk,bőrüket lefejtjük,majd az így kapott filéket négybe /ha túl nagyok, akkor hat részre/ vágjuk.Megsózzuk,megborsozzuk,félrerakjuk.A lefejtett csirkebőr zsírját egy széles,magas peremű serpenyőben vagy nagy lábasban kisütjük.A ropogósra sült bőrt kiszedjük belőle.Az egy centis kockákra vágott szalonnát a visszamaradó zsírjára dobjuk.2-3 percig pirítjuk,majd hozzáadjuk a húst is.Együtt pirítjuk további kb. tíz percig,amíg körös-körül kifehéredik.A hagymát és a gombát jól lecsöpögtetjük.A csirkéhez adjuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük,lefedve kis lángon 35-40 percig pároljuk.Akkor jó,ha a hús megpuhult.Közben elpárolgó levét mindig egy kevés vízzel pótoljuk.Ekkor a borral ízesítjük,végül egy kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítjük.Vajban pirított kenyérszeletekkel kínáljuk.
Én pirított kenyérszeletek helyett rizzsel tálaltam.
Eredeti recept: Príma konyha 2011/10.számában
|