Erdélyi csorba leves húsgombóccal
Hozzávalók:
3 sárgarépa1 petrezselyemgyökér,3 szál újhagyma,1 zöldpaprika,1 paradicsom,fél zeller,petrezselyemzöld,fél citrom leve,ízesítéshez só,őrölt bors,lestyán,kakukkfű
Húsgombóc:
30 dkg darált sertéshús,só,bors,pici pirospaprika,1 tojás,5 evőkanál rizs
Elkészítés:
A répát,zöldséget,zellert,paprikát paradicsomot és hagymát /zöldjét is/apróra vágjuk.2,5 liter vízben feltesszük főni,sózzuk,borsozzuk,lestyánnal,kakukkfűvel,citromlével,vágott petrezselyemmel ízesítjük.Közben elkészítjük a húsgombócokat:A darálthúst tojással,sóval,őrölt borssal,pirospaprikával,rizzsel összedolgozzuk.Kis gombócokat formálunk,majd egyesével a levesbe rakjuk és készre főzzük.
|
Én is ettem székelyudvarhelyen, fiatal birkahússal készítette a szállásadónk. Az valami fenomenális volt. Azóta is azt az ízt keresem mindenhol /főzőversenyeken/ de hiába. Az idegenvezetőnk a levesestálat maga elé vette és az összes megmaradt levest megette. Nem lehetett abbahagyni. Isteni volt. Nyáron készülünk ismét erdélybe, de csak csorbalevest fogok enni.iss