Sodrott rétes
Hozzávalók:
Első tésztához:
40 dkg liszt,2 kis pohár tejföl,csipet só,2 tojás
Második tésztához:
20 dkg liszt, 20 dkg zsír
A kenéshez: olvasztott zsír
Elkészítés:
A lisztet, tejfölt, sót,tojást megfelelő keménységűre nyújtjuk,úgy, hogy könnyen sodorható legyen.A 20 dkg lisztet és a 20 dkg zsírt is kicsit összeolvasztjuk.Az első tésztát 0,5 cm vastagra sodorjuk,rákenjük a lisztes zsírt,és felcsavarjuk, mint a kalácsot.Hat egyenlő részre osztjuk,majd egy órán át pihentetjük.A tésztát a tepsi hosszának megfelelően sodorjuk, a szélessége akkora legyen,mint egy gáztepsi.2 evőkanál olvasztott zsírral meglocsoljuk,rátesszük a tölteléket egyik oldalát félig ráhajtjuk,arra is teszünk 1 evőkanál olvasztott zsírt,rátesszük a tölteléket,és felcsavarjuk.Tepsit sütőpapírral kibélelünk,és úgy fektetjük bele,hogy a hajtás alul legyen.Tetejét olvasztott zsírral megkenjük.Előmelegített sütőben 170 fokon kb 25-30 percig sütjük.
Tetszés szerint tölthetjük almával,dióval,mákkal,meggyel,stb.
Én káposztásat,darás almás,és darás cseresznyéset készítettem,de szoktam mákos meggyeset,mákos almásat is.
Olajjal meglocsolom,rászórom a párolt,pirított borsos káposztát,feléig felhajtom,majd megismételem
Kisodort lapot meglocsolom olvasztott zsírral,pirított darát szórok rá,ráteszem a reszelt almát,aminek előtte a levét kinyomom,majd megszórom ízlés szerinti kristálycukorral,feléig felhajtom,és megismételem.
Cseresznyésnél ugyanúgy készítem,mint az almásnál.
Feltekerve tepsibe teszem,és megkenem olvasztott zsírral.
Darás almás rétes Darás cseresznyés rétes
Káposztás rétes
Darás cseresznyés,káposztás,darás almás rétes
Ebből a mennyiségből én 6 rudat készítek,mert így nem annyira vékony a tészta,jobban fel tudom tekerni.Szerintem zsírral jobb,de olajjal is el lehet készíteni.
|
Mindenkinek ajánlom ezt a receptet,nagyon izlett a családnak.
Köszönjük szépen Éva.