Bárány és ürühús
A fiatal (6 hetes korig) állatot báránynak, az e feletti korúakat birkának, a fiatal korában ivartalanított kost ürünek nevezzük. A birka ill. ürühús a hazai fogyasztók körében - egyes vidékeket kivéve - jellegzetes illata miatt nem igen kedvelt, de ez bizonyos előkészítő műveletekkel (a vastag faggyú réteg eltávolítása, többszöri mosás, forrázás), fűszerezéssel csökkenthető, tompítható.
A birka részei és felhasználásuk:
Gerinc: egészben sütve, szeletelve
Comb: egészben sütve. kicsontozva szeletként.
Lapocka: apróhúsnak, göngyölve.
Nyak: apróhúsnak
Szegy: apróhúsnak, töltve.
Tanácsok ürühúshoz
A frissensütéssel készíthető ürühúsételeket a bélszínhez hasonló módon háromféle fokozatban süthetjük meg.Többnyire félangolosra süssük meg az ürühúst, mert ez rózsaszín vágási felületet biztosít a húsnak.A párolást mindig fedővel lefedve, közepes hőmérsékleten végezzük, hogy kialakuljanak a húsra jellemző íz-, illat- és színanyagok.
Forrás:Wikipédia |