Rákóczi túrós
Hozzávalók:
Tésztához:
10 dkg porcukor,20 dkg margarin,30 dkg liszt,2 tojás sárgája,fél citrom reszelt héja.
Töltelékhez:
75 dkg túró /én rikottát használtam/,10 dkg mazsola,1 csomag vaníliás cukor,3 tojás sárgája,5-6 evőkanál kristálycukor,fél citrom reszelt héja.
Tetejéhez:
5 tojásfehérje,5 evőkanál porcukor,baracklekvár.
Elkészítés:
Tészta:
Porcukrot,lisztet a margarinnal összemorzsoljuk,hozzáadjuk a tojások sárgáját,és a reszelt citrom héját és összegyúrjuk,hűtőbe tessük.
Töltelék:
A túrót,vaníliás cukorral,tojások sárgájával,cukorral és a citromhéjjal összekeverjük,majd a melegvízben megmosott,áztatott mazsolát is belekeverjük.
Egy 25X35 cm-es tepsit kivajazunk,a tésztát belenyomkodjuk,villával megszurkáljuk.Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt aranysárgára sütjük.Közben a tojások fehérjét a cukorral jó keményre felverjük.Sütőből kivéve a túrókrémet rákenjük és a felvert tojáshabot habzsákból rányomjuk./Berácsozzuk a tetejét./Visszatesszük a sütőbe és még 25 percig ugyanazon a fokon tovább sütjük.A hab nagyon gyorsan pirul,ezért alufóliával takarjuk le a tetejét.Amint kész,sütőből kivesszük és a baracklekvárt habzsákból a rácsok közé nyomjuk.
Tésztát a tepsibe nyomkodjuk,és villával megszurkodjuk.Aranybarnára sütjük.
Sütőből kivéve rákenjük a túrós krémet.
Nyomózsákból a felvert tojásfehérjéből rácsot nyomunk a krémre,és megsütjük.
Ha megsült,a lyukakat sárgabarack lekvárral töltjük ki.
|
Köszönöm szépen, nagyon régen szerettem volna megtanulni a rákóczi túróst, és külön hála a hasznos képekért!Fantasztikus az oldal.