Csrgefnk /Forgcsfnk/
Hozzvalk /kb. 30 db-hoz/:
25 dkg liszt,1,5 dl 20%-os tejfl,2 dkg porcukor,5 dkg vaj,3 tojs srgja,1 csipet s.
Stshez:olaj.
Dsztshez:baracklekvr,porcukor.
Elkszts:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal,hozztesszk az sszes hozzvalt,s hlyagosra dagasztjuk a tsztt./Knnyebb, ha az asztalon dolgozzuk ki./ Becsomagoljuk,s 10-15 percre tegyk htbe.A tsztt vkony lisztezett nyjtlapon kb. 3 mm vastagra nyjtjuk,majd ngyszgekre vgjuk derelyeszaggatvals minden ngyzet kzepn egy hosszanti bemetszst ejtnk.A ngyzeteket forgcs alakra formzzuk gy,hogy az egyik sarkt thzzuk a bemetszsen.Ha mindegyiket megformztuk, a forr olajban kis adagokban,egyszer forgatva kszre stjk.
Az olaj kellen forr legyen,valamint ne sssk sokig a fnkokat,mert kiszradnak.Szp aranybarnra kell csak stni ket.
A kislt fnkokat mg melegen jl beporcukrozzuk.Cukrozs kzben forgassuk a fnkokat,hogy minden oldalukat befedje a cukor.A ksz fnkokat barackzzel knljuk.
A lisztet a vajjal sszemorzsoljuk,majd hozzadjuk a tojsok srglt,tejflt,cukrot,st.
Kzzel a tsztt jl sszegyrjuk,becsomagoljuk s htbe tesszk.
Majd a tsztt kinyjtjuk.
Ngyszgekre vgjuk.
Mindegyik kzepbe hzunk egy bemetszst.
A tszta egyik sarkt thzuk a bevgson.
s forr olajban aranybarnra stjk.
A megslt fnkokat szalvtval blelt tlcra kiszedjuk.
Majd porcukorba forgatjuk.
Baracklekvrral tlaljuk.
|