Csokoládéval töltött túrógombóc
Hozzávalók:
2 tojás,3 dkg vaj,50 dkg tehéntúró,5 evőkanál búzadara,2 evőkanál kristálycukor,csipetnyi só.
Töltelék:16 kis kocka tej- vagy étcsoki.
Forgatáshoz:10 dkg vaj,1 evőkanál kakaópor,15 dkg kristálycukor.
Csokoládéöntet:3 dl tej,2 evőkanál liszt,10 dkg kristálycukor,1 csomag vaníliáscukor,2 dl főzőtejszín,15 dkg étcsoki,0,3 dl konyak /én kihagytam/.
Elkészítés:
A tojások sárgáját az olvasztott vajjal simára keverjük.A túrót villával jól összetörjük,búzadarát hozzáadjuk,és a tojássárgájához adjuk.Csipetnyi sóval,és a cukorral ízesítjük.Tojásfehérjét kemény habbá verjük,és a túrós masszába keverjük.Hűtőben 1 órát pihentetjük,hogy a dara megdagadjon.Nagy lábasban jó 2 liter vizet felforralunk,kiskanál sóval ízesítjük.A túrós masszából vizes kézzel kb:15 kis gombócot formálunk úgy,hogy mindegyiknek a közepébe 1-1 kocka csokit teszünk.Óvatosan a forró vízbe tesszük,és amikor a víz újra forrni kezd,kis lángra állítjuk,kb 10 perc alatt megfőzzük.Az elkészült gombócokat szűrőlapáttal kiszedjük egy tálba.Vajat felolvasztjuk,a lecsöpögtetett túrógombócokat beleforgatjuk,majd a kakaóval összevert krisztálycukorba forgatjuk.
Csokoládéöntet:
1 dl tejet a liszttel simára keverjük.A többi tejet a cukorral,vaníliáscukorral,tejszínnel és az összetördelt csokivalddig forraljuk,amíg a cukor és csoki felolvad benne.A lisztes keveréket beleöntjük és habverővel kevergetve 5 percig forraljuk.Ezalatt mártásszerüen besűrűsödik.Végül a konyakkal ízesítjük.
Melegen az öntettel körbeöntve tálaljuk.
Hozzávalókat összedolgozzuk
Gombócokat formálunk,mindegyik közepébe csokidarabot teszünk
Receptet a Príma konyha magazinban találtam.
|