Marcipán
Keleten már réges-régen kitalálták ezt a finomságot,amely hántolt,összetört mandulából,cukorból és rózsavízből készül ma is.E recept szerint magunk is készíthetünk marcipánt.Késztermékként a kereskedelemben is kapható.
Marcipán készítése házilag:
Hozzávalók:
20 dkg mandulabél,20 dkg porcukor,fél dl víz a sziruphoz
Elkészítés:
A mandulát forró vízbe tesszük, majd az újraforrástól számított 2-3 perc múlva leszűrjük, s a fellazult, barna héjából könnyedén kicsúsztatjuk.
A tiszta mandulákat egy napig szétterítve szárítjuk, majd diódarálóval ledaráljuk.
Felét 10 dkg szitált porcukorral összedolgozzuk.
10 dkg cukrot a fél dl vízzel sziruposra főzzük, és kissé lehűtve, elegyítjük a cukros mandulával, s simára gyúrjuk. A marcipánt különféle aromákkal lehet ízesíteni. A legcélszerűbb, ha az édes mandulába kismennyiségű keserűmandulát (lehetőleg nem aromát) keverünk. A keserűmandula adja a marcipán sajátos izét, de csak akkor, ha nincs túlzott mértékben adagolva. Ekkor ugyanis már kellemetlen, maró ízt ad. A keserűmandula íze akkor kellemes, ha éppen csak érzékelhető.
Fóliába csomagolva sokáig eláll, hűtőben tartva.
Bevonó marcipánhoz 2-szer, vagy 3-szor több porcukrot használunk fel.
|