Dió - és mandulafélék
Sok sütemény és torta fő alkotóelemei a dió - és mandulafélék.Magas tápanyagtartalmuk miatt évezredek óta az alapvető élelmiszerek közé tartoznak.Zsiradékokban és ezért kalóriákban is gazdagok.A létfontosságú zsírsavakon kívül vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.
Mogyoró
A mogyoróbokor minden északi és mérsékelt égövi területen megtalálható,fő termesztési területe azonban Törökország,Olaszország és Spanyolország.A mogyoró kevéssel érés után a legízletesebb.Száraz serpenyőben rövid ideig pörkölve barna héja olyan törékeny lesz,hogy könnyen leszedhető róla.
Dió
A legjobb minőségű dió Franciaországból,az USA-ból /Kaliforniából/,Olaszországból,Törökországból,Libanonból és Chiléből származik.A diófa 25 méter magasra is megnő és 400 évig is elél.
Pecan dió
Ízében és küllemében nagyon hasonlít a dióhoz.Az USA-ban,Mexikóban,Indiában és Kínában termesztik.70%-os zsírtartalmát egy dióféleség sem múlja felül.
Pisztácia
A pisztáciafa hosszúkás,mogyoró nagyságú termése.Főként a Földközi-tenger keleti vidéken termesztik.A magvak világoszöldek és édeskések.
Kókuszdió
A kókuszpálma csonthéjas gyümölcse,amlyet főként Ceylonban,Indiában,Fülöp-szigeteken és Mexikóban termesztenek.A termésből kókuszzsírt nyernek,vagy megreszelik.A kókuszreszelék hamar elveszíti aromáját,ezért a megkezdett csomagot tanácsos mielőbb elhasználni.
Mandula
A mandulafa gyümölcsének a magjaa Földközi-tenger környékén mindenhol,valamint Kaliforniában nő.Az édes mandulát sütemények és torták készítéséhez használják.Sok recept szerint a héját le kell húzniIlyenkor a forrásban lévő vízzel leforrázzuk,néhány percig állni hagyjuk,azután a magvakat kinyomkodjuk a héjából.A keserű mandulát intenzív aromája miatt kis mennyiségben fűszerként használják,mivel azonban ciánhidrogént fejleszt,nagy mennyiségű fogyasztása káros az egészségre.
|