• Használjunk az ételkészítéskor fedőt,mert lefedve sokkal kevesebb energiával is forrásban tudjuk tartani a készülő ételt.
• Ne főzzük túl a tésztákat,figyeljünk a gyártó által előírt főzési idő betartására,akár egy perccel is korábban befejezhetjük a tészta főzését,mert a forró vízben még tovább puhul.
• Csak annyi vizet forraljunk fel,ami épp szükséges a tészta kifőzéséhez.Ha már felforrt,vegyük vissza a lángot,és úgy főzzük ki a tésztát.Időzítsük a tészta főzését,hogy fogyasztásig ne kelljen újramelegíteni.
• A hőlégkeveréses sütőkben akár egyszerre több tepsiben is készülhet az étel. Így időt és sok energiát is meg tudunk takarítani.
• Áztassuk be főzés előtt a hüvelyes zöldségféléket vízbe,így főzéskor sokkal hamarabb megpuhul.
• Használjunk kuktát.
• Ügyeljünk, hogy a főzőedények alja jó és nagy felületen illeszkedjék az elektromos tűzhely főzőfelületéhez.A régi,és nem korszerű edények rosszul vezetik a hőt,így az ételek készítésekor sok energia mehet kárba.
• Ne kapcsoljuk be a mosogatógépet,ha nincs teljesen tele szennyessel,vásároljunk inkább több bögrét,tányért és evőeszközt.A mosatlant öblítsük le vízzel,így elkerülhetjük a több napi várakozásnál a kellemetlen szagokat.
• Az ételek készítésekor kerüljön előtérbe a friss alapanyag.Így nem kell felesleges energiát elhasználni a feldolgozáshoz,szállításhoz,mélyfagyasztáshoz,és tároláshoz.
• Gyakran ellenőrizzük a hűtőszekrényt,ha túl jeges engedjük le.
• Ellenőrizzük, nincs-e bekapcsolva a mélyhűtő gyorsfagyasztó módja.Gyakran a bekapcsolva maradt,úgynevezett sárga gomb,akár 40-50 ezer forinttal is megnövelheti egy évben a háztartások villanyszámláját.
• Használjunk inkább kimosható konyharuhát,így sok fát tudunk megmenteni a papír törlőkendő mellőzésével.
• Ne főzzük túl a zöldségeket,elég pár percig lefedve párolni.Így nemcsak energiát takarítunk meg,de az étel egészségesebb és finomabb is lesz.
• Pácoljuk be sütés előtt a húsokat,zöldségeket és halakat.Ízük is finomabb lesz,de a puhulását is nagyban befolyásolja a pác.
• Sütőben való sütés helyett,készüljön a pecsenye a serpenyőben.Így nem fog órákon keresztül melegíteni a sütő.A felszeletelt húsok,zöldségek,halak sokkal rövidebb idő alatt készülnek el a serpenyőben.
• A megtisztított zöldségféléket,gyümölcsöket ne mossuk bő vízben,inkább öblítsük le folyóvízzel. |