Liszt
Hogyan viselkedik a liszt a stemnyben?
Valamennyi gabonafajtt,a bzt,a rozsot,az rpt,a rizst s a kukorict lisztt lehet rlni.Kirlsi fok szerint megklnbztetnk durva dart,finom dart,derct s nulls lisztet.Finom stemnyek ksztshez szinte kizrlag bzalisztet hasznlunk,a hagyomnyos stsnl fknt a szinte hfehr nulls lisztet.Ez a finomra rlt lisztfajta viszont mr csak igen kis rszarnyban tartalmaz svnyi anyagokat,mert a gabonamagnak csak a bels rszt rlik meg.Minl alacsonyabb a kirlsi fok,annl vilgosabb a liszt,s annl alacsonyabb a vitamin - s svnyianyag-tartalma.Csak a 100 %-os kirls lisztet nevezzk teljes rtk lisztnek.A bzafajtkat sikrtartalmuk alapjn klnbztetjk meg.A sikr fehrje anyagokbl,gliadinbl s gluteinbl ll.Megduzzad a vzben,teht megkti a tsztban a nedvessget.A tszta rugalmass vlik.A megkttt nedvessg sts kzben gzz vlik,amely a tsztba zrt levegben kiterjed.Ajnlatos,ha a lisztet egyrszt a szennyezdsek miatt,msrszt a lazts miatt tszitljuk.gy gyorsabban ktdik a tbbi hozzvalhoz,ami klnsen a pisktatszta ksztsnl jelent elnyt.A lisztet levegs,szraz helyen kell tartani s vni kell a "szagos" lelmiszerektl.Hossz trolsi id alatt a benne tallhat zsiradk miatt megavasodik.
Sts teljes kirls liszttel
A fentiekbl is kitnik:aki egszsgesen akar tpllkozni,az a stshez - ms termszetes nyersanyagok mellett - elssorban teljes kirls lisztet hasznljon.A teljes kirls gabonnak dnt szerepe van a tpllkozs okozta civilizcis betegsgek megelzsben s gygytsban.A gabonamagok csrjban s kls rtegeiben tallhatk a legrtkesebb tpanyagok,mgpedig a nagy rtk csraolaj,fehrje,a B - komplexum szinte valamennyi vitaminja,a D s az E vitamin,tovbb svnyi anyagok s nyomelemek,amelyeket vitlanyag gyjtnven ismernk.Ezek az anyagok a szervezet szmra az egszsges sejtptshez s anyagcserhez szksgesek.A gabonahj rostja olyan ballasztanyagokat is tartalmaz,amelyek a szablyos emsztst biztostjk,s hozzjrulnak a szervezet rendszeres mregtelentshez.A teljes kirls lisztnl s a durva darnl mr rvid llsid utn olyan oxidcis folyamat kvetkezik be,amelynek sorn rtkes alkotelemek bomlanak le,ezrt tancsos a lisztet s a drva dart csak frissen rlni.Gabont - lisztnemt - csak ott vsroljuk,ahol a j minsget mindenkor biztostani tudjk.Ez rendszerint a bio -, a natura - s a reform- vagy ms termszetes lelmiszert is rust zletekben lehetsges.A sts sorn a liszt rtkes rsze megrzdik.A stemnyek ksztsben a bza mellett szerepet kap a rozs,a zab,az rpa,a tnkly /a bza egy rgi kultrformja/, a kles s a hajdina.A kukoricalisztbl hinyzik a sikr,etrt mindg sikrben gazdag liszttel vagy durva darval kell keverni.Egsz gabonaszem szraz,szells s hvs helyen legalbb egy vig trolhat.
|