• Tvhit, hogy a stl lesz kemny a csirkemj.Nyugodtan megszhatjuk stskor,a titok, hogy ne sssk tl sokig!
• Ha lehet,a gombs telekhez hasznljunk vargnya gombt,sokkal intenzvebb az ze,minta hagyomnyos shampiongombnak.
• Knnyen s gyorsan kszthetnk hzi paradicsomprt,amelyet aztn pizzkhoz,tsztkhoz hasznlhatunk.Sokan gy tudjk,hogy csak akkor lesz j a hzi paradicsomszsz,ha elszr a megmosott paradicsomokat forrvzbe mrtjuk,majd lehjazzuk,kimagozzuk s gy dolgozunk vele.Van azonban egy sokkal gyorsabb mdszer is:a paradicsomokat kevs vzben egy kis fokhagyma trsasgban megfzzk /nhny perc/,majd egy botmixer segtsgvel az egszet sztturmixoljuk.gy bennemarad a hja,magja is, mgis egy magas rosttartalm,sima,csom- s darabmentes szszt kapunk,melyet kedvnkre fszerezhetnk a tovbbi felhasznls szerint.
• A bsges vrshagyma kedvez lettani hatsa mellett srtknt is remek.Ha telnket egszsgesen szeretnnk srteni,akkor hasznljunk bsgesen vrshagymt.A ksz telt olajon dinsztelt vrshagymval tudjuk besrteni.
• Adjunk a lencsefzelkhez egy kis fonya vagy srgabaracklekvrt.A pikns,savanyks zhez nagyszeren harmonizl az desks lekvr ze.
• A kla nem csak innival,de pcolhatunk benne hst is.Mivel ers savat tartalmaz,gy a hs rostjait megpuhtja,eltnteti a karakteres zt a marhahsbl s kicsapja belle a vrt.
• Egy perc alatt kszthetnk finom s egszsges gymlcsfagyit.Csak egy doboz gyorsfagyasztott bogys gymlcs s 1,5 dl tej, valamint egy kis cukor kell hozz. Mindezt sszeturmixoljuk s azonnal fogyaszthatjuk.
• A nemesebb szelet hsokat lehetleg csak sts utn szzuk meg,mert a s az rtkes zanyagokat kiszvja a hsbl,s ezzel rgsak,szrazak lesznek.A halakat viszont rdemes elre beszni,mert akkor nem trik annyira a halhs,pl. a halszlben.
• Zsrban sttt hsok puhbbak lesznek,mint az olajban stttek.
• Ha karajt,htsznt vagy combot hasznlunk a fzshez,az inakat vgjuk t,mert stskor sszeugrik a hsunk.A csirkecomb stsnl clszer az zletnl bevgni,gy knnyebben tsl.
• Ha a kemny tojs fzlevt ersen megszzuk,nem robban szt oly knnyen a tojs.Ezrt j tbbek kztt a hsvti tojst a sonka levben fzni.
• Ha dessget ksztnk,knnyen megsprolhatunk jnhny kalrit azzal,ha a cukor mellett egy kevs st is tesznk hozz.A s ugyanis az des zeket is kiemeli,gy kevesebb cukor elg a kvnatos z elrshez.Persze a szst se vigyk tlzsba,mert dessg helyett ss stemnynk lesz.
• Fzelkek s levesek srt anyaga liszt helyett maga a zldsg alapanyag lehet,amelynek egy rszt sszeturmixoljuk.
• A vrcukorszintnkre sokkal kedvezbben hat,ha a vagdaltba ztatott zsemle helyett ftt srgaborst tesznk.
• Galuskknl a liszt egy rszt turmixolt zldsgekkel ptolhatjuk,pl. srgarpa, paraj,zldbors. gy nem csak az energiartkt cskkenthetjk,de a sznt, s az zt is javthatjuk.
• Ha az teleinket csak az elkszts vgn szzuk meg,kevesebb st kell rtenni.
• Ha felforrt a hsleves,szedjk le a habjt,ntsnk egy kis hideg vizet r,s lass tzn fzzk tovbb.Nem lesz zavaros,hanem szp ttetsz.
•Ne ijedjen meg,ha a rnts csoms, hasznljon szrkanalat.
•Ha az olajbogy ss lben volt,felhasznls eltt bltsk le,nehogy elszza a saltt.
•Fzs eltt a csontos hst tepsiben pirtsuk meg egy picit,zletesebb lesz a leves.
• Ha nehezen,sokig nem f meg a marhahs,tegynk a vzbe egy kshegyi szdabikarbnt. Ms hsra is rvnyes ez az eljrs.
• Sokig elll s friss marad az leszt,ha lgmentesen folpackba csomagoljuk.
• A flia sem fnyt,sem zeket vagy szagokat nem ereszt t.Szagok s zek sts kzben nem tvoznak el,de az tel trols alatt sem veszi t ms,ers szag lelmiszerek,pldul sajt, szalmi stb... illatt,ha azokat flival bebortjuk.Az gy csomagolt zldsg,gymlcs htszekrny nlkl is frissen marad,akr melegben is.
Az elre elksztett saltk,hidegtlak flival bortva megtartjk zket s formjukat.
A szeletelt felvgottak frissessge,szne ugyancsak megmarad,ha a boltbl hazarkezve azonnal fliba csomagoljuk.
• A stemnyek sszelltsnl fele stport s fele mennyisg szdabikarbnt hasznljunk,szp egyenletes lesz a tszta.
• A piskta tsztjba tegynk egy csipet szdabikarbnt,s nem esik ssze.Nem szabad sts kzben a st ajtajt nyitogatni, mert a tszta sszeesik,csak akkor szabad kinyitni,ha mr megslt.
• A zldsgek megfogtk a kezt,nem tudja lemosni? – ne ijedjen meg,nem marad ilyen a keze,ha van otthon citrom.A citrom levvel drzslje be a kezt.
• Rntott sajtot gy sthetnk a kifolys veszlye nlkl,ha dupln panrozzuk /liszt-tojs, liszt-tojs/,majd zsemlemorzsa,s 20 percre mlyhtbe tesszk,majd forr olajban gyorsan stjk ki.
• A pirospaprika gy rzi meg a sznt s az zt,ha pr db babr levelet tesznk a tartjba.
• A fejes salta ropogsabb lesz,ha felhasznls eltt manyag zacskba csomagolva 10-percre htbe tesszk.
• Vanliscukrot magunk is kszthetnk!Egy csavaros tetej vegbe tegynk porcukrot s a kzepbe szrjunk bele egy vanliarudat,majd csavarjuk r a tetejt, s hagyjuk gy llni 1-2 htig.
Sokkal erteljesebb lesz az ze,mint a boltban vsroltnak.
• Alufliba csomagolva hnapokig elll az leszt a fagyasztba.Ha szksgnk van r,nhny rval felhasznls eltt vegyk ki s szobahmrskleten hagyjuk felengedni.
• A dit ledarlva,bezacskzva,tegyk a fagyasztba.Hasznlat eltt egy fl rval vegyk ki,s hagyjuk,hogy magtl szobahmrskleten melegedjen fel.Utna rgtn hasznlhatjuk.
• Ha sok stemny megmaradt az nnepekrl,tegyk jl zrhat dobozba s fagyasszuk le. Ha megkvnjuk, csak ki kell venni s szobahmrskleten hagyni hogy szp lassan kiengedjen.Az ze mg finomabb lesz,mert az zek jobban sszernek.
• A rntott hs bundja nem szakadozik le ha a hst panrozs eltt szrazra trljk,s b forr olajban stjk.
• Jobban rvnyesl a hagyma ze az telben,ha nem aprra vgva, hanem reszelve tesszk bele.
• Sokkal finomabb lesz a ftt krumpli,ha kevs tejet ntnk a fz vzbe.
• Mindig ss vzbe tegyk fel a hjas krumplit,gy nem f szt .
• Ha a linzertszta nyjtskor ragad,tegyk be 15 percre a mlyhtbe.
• A ftt cklt knnyen lehet hmozni,ha hideg vzbe mrtjuk.
• Gyorsabban megpuhul s zletesebb lesz az alma ha a fz vizbe egy csipet st tesznk.
• A fekete bors ersebb,cspsebb mint a fehr bors.A fehr bors kevsb csps s enyhbben aroms z.
• Ha elsztuk a levest,lehet segteni rajta gy,hogy tojsfehrjt kemny habb vernk, s a fv leves tetejre tesszk, majd pr perc mlva szr kanllal levesszk.
• Ha kemnytojst fznk,a vizbe tegynk egy kanl st, gy nem reped meg a hjja.
• A tojsfehrjt knnyebb felverni ha tesznk hozz egy csipet st s egy kanl vizet.
• A hsvti tojs ze jobb lesz,ha miutn kemnyre fztk,megpucoljuk, s tovbb fzzk a sonkval egytt.
• Ha a szrazbab rgi s nem akar megpuhulni,tegynk a fz vzbe egy kis szdabikarbnt.
• A halszag hamarabb eltnik a keznkrl, ha kzmoss eltt citromlvel bedrzsljk.
• Akkor j a halszl,ha az ednybl felszll gztl keznk sszetapad.
• Az lesztt felhasznls eltt fl rval vegyk ki a htbl,gy hamarabb megkel majd a tszta.
• A hspcba soha ne tegynk st,mert a hs megkemnyedik,rgs lesz.
• A nyers zldsgeket ne ztassuk sokig,mert a vitaminok kiolddnak bellk.
• A paradicsom bre knnyen lehzhat lesz,ha egy rpke pillanatra forr vzbe mertjk.
• Csps zldpaprikt ettnk?A hideg vz nem oltja a sznkban g tzet?Prbljuk ki a tejet,az majd segt!
• Knnyen meghmozhatjuk a hjban ftt burgonyt,ha fzs utn egy fl percre hideg vzbe tesszk.
• Nhny csepp citroml miatt kr lenne felvgni a citromot.Szrjunk bele egy vastagabb tt s a lyukon nyomjuk ki belle a szksges mennyisget.gy mg j nhny napig elll a gymlcs.
• Sts kzben ne szurkljuk a hst,mert kifolyik belle a nedvessg s kiszrad.
• A fzshez hasznlt vizet csak a forrs utn szzuk,ellenkez esetben a melegts sokkal tovbb tart.
• A rmai tlat /fedvel egytt/ hasznlat eltt ztassuk hideg vzbe,ezzel megakadlyozhatjuk,hogy a sts kzben megrepedjen.A stst hideg stben kezdjk s csak fokozatosan nveljk a hmrskletet.
• A startba tett nhny szem rizs megakadlyozza,hogy a s sszelljon.
• Kevsb cspi majd szemnk a hagyma szeletels,aprts kzben,ha a ks pengt forr vzbe mrtjuk,vagy citromlvel kenjk meg hasznlat eltt.
• A vrshagymt mindig jl megmosva,de hjastul tegyk a hslevesbe,gy szp sznt ad annak.
• Sokkal dsabb lesz a rntotta,ha tojsonknt egy evkanl tejet tesznk bele.
• Nem fut ki a leves,ha a lbas bels karimjt vajjal megkenjk.
• Szrjuk meg a fokhagymagerezdeket egy kevs sval,gy amikor aprtjuk,nem ragad a vgdeszkhoz,kshez.
• Ha vletlenl nincs kznl tojs,a darlt hsba nyers burgonyt reszelhetnk,a kemnyt sszetartja a hst.
• A tr ktszer annyi ideig marad friss,ha a csomagot a hajtogatssal flfel troljuk.
• A kalcs nem szrad ki,ha a vgott felletre fogvjval egy szelet fiss kenyeret tesznk.
• A petrezselyemgykr fels rszbl felhasznls eltt vgjunk le egy ktujjnyi darabot,lltsuk kis tnyrra,ntsnk r kevs vizet.Ha vilgos, meleg helyen tartjuk 4-5 nap mlva friss zldpetrezselymnk lesz.
• Cserepes metlhagymt szrnak levgsa utn tbbszr is ki lehet hajtatni.Tvt tegyk friss fldbe,napos ablakba,ktnaponknt ntzve kb. kt ht mlva vgni lehet belle.
• Mitl esik ssze a sts vgn a tszta?Ha kelletnl tbb folyadkot adtunk a tszthoz,vagy ha tl sokig vertk a habot.Hogy ezt elkerljk,mindg pontosan tartsuk be a hozzvalk mennyisgt.A megslt tsztt rvid ideig hagyjuk mg a kikapcsolt stben a sts vgn.
• A nehezen puhul hsra fzs kzben ntsnk egy-kt evkanl finom ecetet. Hamarabb elkszl.
• Ha a prklths zsrosabb a szoksosnl,teljesen felesleges tovbbi zsiradkot tenni al.Egyszeren tegyk mell a hagymt s 1-2 evkanl vizet.A hagyma a hson tallhat zsiradktl is megpirul.
• A mjat /brmilyen mjat/ felhasznls eltt ztassuk tejbe vagy vzbe, gy fzs kzben nem kemnyedik meg.
• Knnyen lehzhat a szrazkolbsz bre,ha eltte vzbe mrtjuk.
• Nem fog sztpukkadni sts kzben a kolbsz, hurka, ha eltte hideg vzbe ztatjuk.
• Mieltt a hst prolni kezdennk,pirtsuk meg hirtelen mindkt oldalt.Az gy kicsapd fehrje meggtolja, hogy a hsl kifolyjon a prols sorn.
• Hamarabb megpuhulnak, s knnyebben emszthetek a hvelyes zldsgek, ha fzvizkbe kevs szdabikarbnt szrunk, s csak forrs utn szzuk meg ket.
• A szrazbabot fzs eltt gondosan vlogassuk t, a kavicsoktl, szemttl tiszttsuk meg, majd tbbszr mossuk t.Hogy meggyorstsuk a fzst, hideg vzben ztassuk nhny rig. A vz hmrsklete ne legyen magasabb 15 C foknl, mert klnben a bab besavanyodik, s akkor mr nem fzhet puhra.A forrsban lv vizet ne htsk le, a fzlhez hideg vizet ne tltsnk, mert a bab sztreped.
• Ha olyan lekvrt vagy dzsemet ksztnk, ami vagy gymlcsdarabokat tartalmaz,akkor szilrduls kzben prszor fordtsuk meg az veget,hogy a darabok egyenletesen keveredjenek el az vegben.
• Mieltt a stemnyt vagy tortt olvasztott csokoldval bevonnnk,vkonyan kenjk meg felforrstott baracklekvrral. Ez szigetel,gy nem szvdik be a csokold a tsztba.
• Finomabb, intenzvebb z lesz a stemnybe tett di, ha meleg stben vagy serpenyben megpirtjuk,csak utna darljuk meg.A di a tl vgn felfrissl,j z lesz,ha nhny rra tejbe ztatjuk,majd lecspgtetjk, aztn langyos stben megszrtjuk.
• Knnyen lehzhat az szibarack,a srgabarack,a paradicsom hja,ha a gymlcst hmozs eltt szrkanlba tve egy percre forr vzbe mrtjuk,s utna azonnal jgkockkkal httt hideg vzbe rakjuk.
• Fontos,hogy a hst hideg vzben tegyk fel fni.A fokozatosan meleged vzben az zek lassan olddnak ki,de ha forr vzbe rakjuk,a hs felletn kicsapd fehrjerteg ezt megakadlyozza.gyeljnk arra, hogy a leves csak gyngyzve forrjon, s ne kevergessk, mert klnben zavaros lesz.
• A hstt hasznlat eltt mindig olajozzuk be,gy nemcsak knnyebben jn ki a hsbl,de a mosogatsa is egyszerbb,mert nem tapad r a megslt hs.
• Kitn frisst nyron a gymlcslbl kszlt jgkocka.Nyri italainkat nemcsak hsti,de zesti is.Jgkocka ksztshez mindig forralt vizet hasznljunk.A jgkockkba egy-egy szem apr gymlcst /mlnt-epret-ribizli szemeket/ is tehetnk.
• A kelt tszta sts kzben gyakran sszeesik.Ha mg nyersen egy szl makarnit dugunk a kzepbe,azon a felesleges gz sls kzben elprolog, s a kelt tszta szp magas marad.A tsztt hidegen is elkszthetjk, ami azt jelenti,hogy hidegen sszedolgozzuk,majd htszekrnybe tesszk egy jszakra.Msnapra gy is megkel.
• A hst s a halat panrozs eltt szrazra kell trlni,hogy ne vljon le rla a kreg.A panrozott hst forr zsiradkban sssk ki.Ha a panrozs vge fel gy ltjuk, hogy nem lesz elg a tojs,de mr nem akarunk jat feltrni,ptoljuk egy kevs tejjel.Panrozskor a zsemlemorzsba keverhetnk reszelt parmeznsajtot vagy kkuszt vagy mogyort.
• Ha elsztuk a levest vagy prkltet,kshegynyi szdabikarbnt adjunk hozz,az enyhti a sssgot.Mg jobb, ha 1-2 nyers burgonyt fznk az telbe,ez magba szvja a felesleges st.
• Ha egy vzzel tele ednybe tesszk a tojsokat,a zptojsok feljnnek a vz tetejre,a tbbi pedig lesllyed.Elkerlend a bajt mindig 1 bgrbe trjk fel elszr a tojst gy ntsk abba az ednybe amibe dolgozunk vele.gy ha vletlenl rossz akkor nem rontja el az egsz kajt s csak azt az egyet kell kidobni.
• Az lesztmentes kovsz elksztsekor 10 dkg rozsliszthez 1 evkanlnyi (folys) mzet, 1/2 teskanlnyi rlt kmnyt, 1/2 teskanlnyi rlt koriandert, 1/2 teskanlnyi rlt deskmnyt, 2,5 dl langyos vizet, valamint mg egy kis rozslisztet tesznk /utbbit a "megszrshoz" fogjuk felhasznlni/.
A rozslisztet elkeverjk a fszerekkel, majd a vz s a mz hozzadsval az egszet sima masszv dolgozzuk.A ppet beletltjk egy nagy uborksvegbe, s letakarjuk egy tiszta ruhval.A kvetkez 72 rban naponta egyszer megkeverjk, a tetejt beszrjuk liszttel.Ahogy a kovsz rik, a trfogata megtbbszrzdik,s jellegzetes savanyks illatot raszt.Ha az rs befejezdtt,az veget lezrhatjuk egy csavaros tetvel, gy a kovszt htszekrnyben is trolhatjuk.Ha belthat idn bell nem hasznljuk fel, akkor megprblhatjuk kmletesen /nem tl forr helyen/ megszrtani s porr trni. gy eltarthatjuk s ksbb - langyos vz hozzadsval - jjleszthetjk.
• lesztvel pedig gy kszl a kovsz:Csommentesre sszekeverjk az lesztt,a lisztet, a cukrot s 1 liter langyos vizet.Nagy befttes vegbe tesszk,lefedjk, s 2 napig meleg helyen /szobahmrskleten/ pihentetjk, kzben nha megkeverjk.Ez a mennyisg 8-10 kenyr stshez elegend.Htszekrnyben 10 napig is eltarthat.Ha a felt elhasznltuk,tegynk hozz 25 dkg lisztet s fl liter vizet.Keverjk ssze, rleljk 1 napig szobahmrskleten, majd ismt htszekrnyben troljuk.
• A szraz kenyeret sokflekppen felhasznlhatjuk,ha mg nem nagyon szraz,pirtsnak,krmlevesbe pirtott,kenyrkocknak,melegszendvicsnek, bundskenyrnek,ha mr nagyon szraz,zsemlemorzsv darlhatjuk.
• Ha fagyasztott hst akar gyorsan felolvasztani,tegyk egy ers nejlonzacskba a hst s egy forrvizes tbla tesszk.Amikor kezd hlni a vz,akkor kicserljk forrra.
• A kemny tojst hideg vzben tegyk fel s forrstl szmtva 8 percig fzzk,majd a forr vzbl hideg vzbe rakjuk.Fzs eltt a tojst a tompa vgn tvel szrjuk meg, fzs kzben gy nem reped el.Ha viszont mr repedt a tojs,legjobb a vzbe kevs ecetet vagy st tenni.A s, ill. az ecet megakadlyozza,hogy a fehrje a repedsen kifolyjon.Ha a tojst fzs eltt szobahmrskleten troltuk, a kemny tojst knnyebb megtiszttani.
• A friss fokhagymagerezdeket ne vgjuk aprra,hanem kssel trjk ssze, vagy drzsljk szt,vagy fokhagymanyomn nyomjuk t.A fokhagyma ers szaga cskken,ha nhny percig ss vzben ztatjuk.Ha friss fokhagyma helyett fokhagymaport hasznlunk,1 mokkskanl fokhagymapor 4 gerezd fokhagymnak felel meg.
• A vrshagyma nem knnyeztet,ha eltte /alufliba csavarva/ nhny percre mlyhtbe tesszk.
• Knnyebb lesz a fnk,ha a tojssrgjt egyenknt adjuk a liszthez,s egy habb vert tojsfehrjt is hozzkevernk.Minden, amit a fnk elksztshez hasznlunk,szoba hmrskletnek kell lennie.A megkelt fnktsztt nyjtani kell,de nem gy, mint a gyrt tsztkat,hanem a sodrfval alig rintve, ppen csak simtva, nem laptva.A tsztt a pogcsaszaggatnl nagyobb,lisztezett kiszrval vagy egyszeren vegpohrral kell kiszaggatni.Bsges mennyisg olajat kell felforrstani, s egy kis tsztadarabka kistsvel ellenrizni a hfokt.A stst mindig a legelszr kiszaggatott fnkdarabokkal kezdjk, mert azoknak volt a legtbb idejk megkelni.A forr olajban mindig a megkelt fnk fels rsze kerljn alulra,mert gy sts kzben a msik fele is tovbb tud kelni,s knnyebb lesz a tszta.Ha tl forr az olaj,a tszta hamar megpirul,de a belseje nem sl t rendesen,nem marad ideje a nvekedsre,gy nem lesz szalagos.Ha tl hamar felfvdik a fnk egyik fele,akkor reges lesz a belseje,s amikor kiszedjk az olajbl,sszeesik.Ilyenkor inkbb hamarabb vegyk le a fedt,s ne hagyjuk a tsztt tlsgosan megdagadni. |