Bejgli,ahogy anyukám készíti
Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg liszt,25 dkg margarin,1 dl tej,4 dkg élesztő,2 tojás sárgája,1 citrom reszelt héja,10 dkg porcukor,tejföl.
Töltelékhez:
80 dkg dió vagy mák,ízlés szerinti citromhéj,vaníliáscukor,kristálycukor,mazsola,1-2 evőkanál tej.
Kenéshez: tojás.
Elkészítés:
Tészta:
Lisztet a margarinnal elmorzsoljuk.Tejet kevés porcukorral felmelegítünk,az élesztőt felfuttatjuk benne,majd a lisztes margarinhoz adjuk,Tojások sárgájával,reszelt citromhéjjal,porcukorral,és annyi tejföllel,hogy kelttészta- keménységű tésztát kapunk,összegyúrjuk.A tésztát 4 részre vesszük.Elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
1 bejglihez 20 dkg darált diót vagy darált mákot számítunk,amit összekeverünk citromhéjjal,vaníliácukorral,kristálycukorral és 1-2 evőkanál tejjel /csak annyi kell bele,hogy morzsalékos legyen/.Kicsit fel is melegíthetjük,és lehűtjük.Majd beletesszük a mazsolát és összekeverjük.
A tésztákat téglalap alakúra és kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk,a tölteléket elsimítjuk a tésztán,feltekerjük,tetejét megkenjük felvert tojással.1 órát pihentetjük,de legjobb,ha előző este elkészítjük,másnap reggel ismét megkenjük tojással és sütjük.
|