Belsőségek előkészítése
Agyvelő
(marha, borjú, sertés, birka)
Langyos vízbe beáztatjuk, s lehúzzuk róla a hártyákat. Forrásban lévő sós, citromos (vagy ecetes) vízbe tesszük, amikor újra felforrt, lehúzzuk a tűzről. Hagyjuk a saját levében kihűlni. Kivesszük, hideg vízben leöblítjük, majd egy üveg, vagy zománcozott edénybe tesszük, annyi sós, citromos vizet öntünk rá, amennyi ellepi, s a felhasználásig hűtőbe tesszük.
Háló
(sertés)
A hashártyát hűtőszekrényben tartjuk, majd a felhasználás előtt bő vízbe áztatjuk, s alaposan átmossuk.
Lép
(marha, borjú, sertés)
Alaposan megmossuk, majd – sóval, babérral, vörös- és fokhagymával ízesített vízben – puhára főzzük. Hagyjuk a saját levében kihűlni, majd kivesszük és a felhasználásig hűtőben tároljuk
Máj
(marha, borjú, sertés, szárnyasok és vad szárnyasok)
Vigyázva, hogy ki ne szakadjon, az epét eltávolítjuk, majd az erősebb ereket szedjük ki belőle.
Zúza
(szárnyasok és vad szárnyasok)
Szív
(marha, borjú, sertés, szárnyasok és vad szárnyasok)
Forrás:Wikipédia |