Csíkos sütemény
Hozzávalók:
Mákos tésztához:
1,5 dl tejföl,1 tojás,1 kávéskanál szódabikarbóna,5 evőkanál liszt,5 evőkanál porcukor,5 evőkanál darált mák
Diós tésztához:
1,5 dl tejföl,1 tojás,1 kávéskanál szódabikarbóna,5 evőkanál liszt,5 evőkanál porcukor,5 evőkanál darált dió
Kakaós tésztához:
1,5 dl tejföl,1 tojás,1 kávéskanál szódabikarbóna,5 evőkanál liszt,5 evőkanál porcukor,5 evőkanál kakaópor,3 evőkanál tej
Krémhez:
1 l tej,9-10 evőkanál búzadara,25 dkg margarin,25 dkg porcukor,2 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
10 dkg reszelt csokoládé
Elkészítés:
Mákos tésztalap:
Az egész tojást a pocukorral jól felverjük,hozzáadjuk a tejfölt,lisztet,darált mákot,szódabikarbónát és jól összekeverjük.Sütőpapírral bélelt tepsiben szépen elsimítjuk.180 fokra előmelegített sütőben, közepes lánggal megsütjük. Pár percet várunk, és enyhén lisztezett deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és hűlni hagyjuk.
Ugyanígy elkészítjük a diós, majd a kakaós lapot, melyeket szintén enyhén lisztezett gyúrólapon hagyjuk hűlni, miután lehúztuk róluk a sütőpapírt.
Krém:
A tejet egy lábasban felforraljuk,a darát folyamatos keveréssel belekeverjük, és kis lángon jó keményre főzzük.A tűzről lehúzzuk,és hideg vízbe állítva kihűtünk. Amíg hűl,a margarint a kétféle cukorral habosra keverjük,és a kihűlt tejbegrízhez adjuk.
Összeállításkor a 3 tésztalapot a krémmel megkenve tetszőlegesen egymásra rétegezzük.A tetejét is megkenjük krémmel,reszelt csokoládéval díszítjük.Egy éjszakát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek, és forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
|