Tej,tejszn,tr
A friss tej egy sor tovbbi termk alapja.A tejfl,a joghurt,a tr,a tejszn-valamennyifontos hozzvalja vagy ppen alapanyaga a finom tsztknak,a jz,des tltelkeknek vagy krmeknek.Cukrszat alig kpzelhet el nlklk.
Tej
A tej minden olyan ltfontossg anyagot tartalmaz,amelyre a szervezetnek szksge van.Stshez,vagy krmek ksztshez magas zsrtartalm tejet hasznljunk.
Tejszn
A tejszn a friss tej kicentrifuglt fle;30-40% zsrtartalommal kerl a piacra.A tejsznhabbl zes,nagy tmeg tltelkeket kszthetnk,amelyekbe kaka - vagy instant kvport,gymlcsprt vagy finom rlt,hntolt mandult keverhetnk.Az des tejsznt vsrls utn azonnal a htbe kell tenni.Mivel az idegen szagokat gyorsan tveszi,jl lezrva kell tartani.A tejsznnek felvers eltt legalbb 24 rig htben kell llnia.Meleg napokon ajnlatos rvid idre mlyhtbe tenni.A zsrtartalom segti a habkpzdst:minl nagyobb a zsrtartalma annl kemnyebb lesz a felvert tejsznhab.
Crme fraiche
A crme fraiche enyhn savanyks tejflflesg,melyet specilis recept szerint ksztenek.A crme double gynevezett "ketts",azaz besrtett tejszn.
Tejfl
A tejfl valjban olyan tejszn,amelyet tejsavbaktriumokkal oltanak be.Mivel a tejfehrje gyorsan kicsapdik,a tejflbe lisztet,vagy tkezsi kemnytt kell keverni,mieltt a forr telbe tennnk.
Joghurt
A joghurt savany tejtermk.Enyhn savanyks ze,nagy fehrjetartalma s az emsztst elsegt tulajdonsgai miatt igen kedvelt.
tkezsi tr
A tr nhny fendkvl kedvelt,hagyomnyos stemny f alkotrsze.A trt tejsavbaktriumok s oltanyag /Chymosin/ segtsvel besrtik.Ehhez leflztt pasztrztt tejet hasznlnak.Klnbz zsrtartalmak vannak;a sovny trtl /amely szrazanyagban 10 %-nl kevesebb zsrt tartalmaz/ a dupla tejsznes fokozatig.A kemny sajtokkal sszehasonltva,a trban a tnyleges zsrszzalk sosem magas,mivel az tkezsi tr sok nedvessget s kevs szrazanyagot tartalmaz.Az rtkes fehrjbl a legnagyobb mennyisget a sovny tr tartalmazza.A "rteges sajt " esetben,amely valjban a tr egy formja,a friss sajtot,miutn elvlasztottk a savtl,nem keverik simra,hanem a klnbz zsrtartalm fokozatokat egymsra rtegezik,felszeletelik s ngyszgletes formkba sajtoljk. |