Stollen
Hozzvalk:
2 dl tej,8 dkg leszt,50 dkg rtesliszt,50 dkg liszt,35 dkg margarin,4 tojs srgja,10 dkg cukor,2 csomag vanliscukor,1 citrom reszelt hja,1 csipet rlt fahj,15-15 dkg cukrozott narancs - s citromhj,30 dkg mazsola,5 dkg szeletelt mandula,2 evkanl rum.
Teteje:
20 dkg margarin,2 csomag vanliscukor,10 dkg porcukor.
Elkszts:
A tejet 1 evkanl porcukorral meglangytjuk,az lesztt belemorzsoljuk s megfuttatjuk benne.A cukrozott narancs - s citromhjat aprra vgjuk,mazsolval s a rummal sszekeverjkA margarint felolvasztjuk.A tojsok srgjt kikeverjk s sszedolgozzuk a cukorral,vanliscukorral,margarinnal,reszelt citromhjjal,sval,fahjjal s az leszts masszval.A lisztet aprnknt hozzadjuk s rugalmas tsztv dagasztjuk,45 percig kelesztjk.Gztepsit stpaprral kiblelnk.A tsztt jra tgyrjuk,a narancs - s citromhjat,mazsolt,mandulaszeleteket beledolgozzuk.Hossz tglalapp nyjtjuk gy,hogy a kzepn vkonyabb,szln vastagabb legyen a tszta.sszegngyljk,tepsibe tesszk.Meleg helyen 30 percet kelesztjk.200 fokra elmelegtett stben 15 percig stjk,majd 160 fokra levve a st hfokt 1,5 rt stjk.Ha nagyon pirulna,stpaprral letakarjuk.Ha megslt kivesszk a stbl s a tetejt olvasztott margarinnal tbbszr megkenjk,mg melegen vanliscukorral elkevert porcukorral megszrjuk.Ha kihlt mgegyszer megszrjuk,s folpackba csomagoljuk.
![](//kriszdomkonyhaja.gportal.hu/portal/kriszdomkonyhaja/image/gallery/1293381263_70.jpg)
Cukrozott narancs, - s citromhj,mazsola rumba ztatva.
![](//kriszdomkonyhaja.gportal.hu/portal/kriszdomkonyhaja/image/gallery/1293381264_80.jpg)
A tszta hozzvalibl elksztjk a tsztt.
![](//kriszdomkonyhaja.gportal.hu/portal/kriszdomkonyhaja/image/gallery/1293381266_97.jpg)
Meleg helyen megkelesztjk.
![](//kriszdomkonyhaja.gportal.hu/portal/kriszdomkonyhaja/image/gallery/1293381268_15.jpg)
Belegyrjuk a tsztba a mazsols keverket,tsztt kinyjtjuk gy,hogy a kzepe vkonyabb legyen.
![](//kriszdomkonyhaja.gportal.hu/portal/kriszdomkonyhaja/image/gallery/1293381271_11.jpg)
Feltekerjk,kt rszre vgjuk,megformzzuk,hagyjuk kelni s stjk.
![](//kriszdomkonyhaja.gportal.hu/portal/kriszdomkonyhaja/image/gallery/1293381272_19.jpg)
Ha megslt a tetejt 2-szer lekenjk olvasztott margarinnal,porcukor,vanliscukor keverkvel megszrjuk,majd ha kihlt ismt megszrjuk porcukorral,s folpackba csomagoljuk.
![](//kriszdomkonyhaja.gportal.hu/portal/kriszdomkonyhaja/image/gallery/1293390866_93.jpg)
Eredeti recept: Kiskegyed Konyhja Extra jsgban
|