Aranygaluska
Hozzvalk:
Tszta:
25 dkg liszt,25 dkg rtesliszt,3 dkg leszt,3 evkanl porcukor,2 tojs srgja,2-3 evkanl olaj,csipetnyi s,tej /kb.2 dl/.
15 dkg vaj,vagy margarin,20 dkg darlt di.
Vanliasod:
4 tojs srgja,2 evkanl liszt,16 dkg cukor,1 liter tej,2 comag vanliscukor.
Elkszts:
Tszta:
lesztt kevs cukros langyos tejben felfuttatjuk.A ktfle lisztet porcukorral,csipetnyi sval sszekeverjk,hozzadjuk a felfuttatott lesztt,tojsok srgjt,s annyi langyos tejet,hogy a szokottnl kicsit lgyabb kelt tsztt kapjunk.Alaposan bedagasztjuk,majd az olajat belecsorgatva mg egyszer kidolgozzuk.Dupljra kelesztjk.Ha megkelt,lisztezett deszkn jnyi vastagra nyjtjuk,lisztbe mrtott kis pogcsaszaggatval kiszrjuk.Vajjal kikent nagy tortaformba,vagy tepsibe szorosan egyms mell rakjuk.Olvasztott vajjal meglocsoljuk,darlt dival meghintjk.,s a maradk vajjal meglocsoljuk.Stbe tesszk,majd begyjtjuk a stt /160 fokra /,hogy melegeds kzben is keljen a tszta,s megstjk.
Vanliasod:
Tojsok srgjt a cukorral,liszttel,vanliscukorral simra keverjk,felengedjk a tejjel.lland kevergets mellett addig melegtjk,mg elkezd srsdni,kicsit fzzk mg,de nem tl sokig.
Galuskkat tnyrra tesszk,s a sodval tlaljuk.
![](//kriszdomkonyhaja.gportal.hu/portal/kriszdomkonyhaja/image/gallery/1241292730_85.jpg)
Tszt kiszaggatva tepsibe tesszk.
![](//kriszdomkonyhaja.gportal.hu/portal/kriszdomkonyhaja/image/gallery/1241292732_16.jpg)
Maglocsoljuk olvasztott vajjal,megszrjuk darlt dival /n szoktam kevs cukrot is rszrni/,maradk vajjal meglocsoljuk,s megstjk.
![](//kriszdomkonyhaja.gportal.hu/portal/kriszdomkonyhaja/image/gallery/1241292734_26.jpg)
Vanliasodval tlaljuk.
|
Holnapi dessgem ez lesz!![](/image/smiley/110224/8cool.gif)