Burgonyás pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg burgonya,35 dkg liszt,25 dkg margarin,3 dkg élesztő,kevés tej,porcukor,2 tojás,1 kávéskanál só,1 dl tejföl,kenéshez 1 tojássárgája.
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük,meghámozzuk,áttörjük hagyjuk kihűlni.A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal,hozzáadjuk a tojássárgákat,az áttört burgonyát,sót,a felfuttatott élesztőt, végül annyi tejfölt,hogy jól gyúrható,tésztát kapjunk.Letakarva 30 percett kelesztjük.Lisztezett deszkán négyszögletesre kinyújtjuk, hajtogatjuk./Harmadolással alulról fölfelé,majd felülről lefelé egymásra hajtjuk,aztán a bal oldali harmadát a tetejére,a jobb oldalit pedig a tészta alá hajtjuk./A hajtogatást 3-szor,félórás időközönként megismételjük.Utolsó hajtogatás,és pihentetés után 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát,tetejét megkenjük felvert tojássárgájával,hegyes késsel bekozkázzuk,6-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,és 190 fokra előmelegített sütőben sütjük.
A háromszori hajtogatás és pihentetés után a tésztát kinyújtjuk,megkenjük tojássárgával,és éles késsel bevagdossuk,szaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,sütjük.
|
Nagyon szepek es biztos finom is,es engem a nagymamamra emlekeztet,o sokszor sutott pogacsat nekem....