Nmetorszgban l bartainktl sokszor kaptunk ilyen kalcsot karcsonykor.Tavaly karcsony eltt - mikor kerestem,hogy mi legyen az nnepi men - rgi jsgban talltam erre a receptre/igaz vltoztattam rajta/.El is ksztettem,s idn is el fogom,mert szinte teljesen olyan,mint amit kapni szoktunk.
Nmet karcsonyi kalcs
Hozzvalk:
5-5 dkg cukrozott narancs- vagy citromhj,1 evkanl citroml,5 dkg tiszttott mandula,10-10 dkg mazsola s aszalt ribizli,1-1 citrom s narancs reszelt hja,6 evkanl rum,45 dkg finomliszt,4 dkg leszt,15 dkg barna cukor,csipetnyi s,10 dkg rlt mandula,14 dkg vaj,1 tojs,1 tojs srgja,2,5 dl langyos tej,2-3 dkg koktlcseresznye.
Teteje:
4 evkanl olvasztott vaj,1 csomag vanliscukor,6 evkanl porcukor.
Elkszts:
A cukrozott citrom- s narancshjat,a mandult apr kockkra vgjuk,mazsolval,citromlvel s az aszalt ribizlivel sszekeverjk.A citrom s narancs reszelt hjval s a rummal sszeforgatjuk,s letakarva 1 jjelen t llni hagyjuk.
A lisztet a sval,lesztvel,rlt mandulval,cukorral s 10 dkg vajjal sszemorzsoljuk.A tojst felverjk,tejet aprnknt belentjk,s a lisztes keverkkel tbb rszletben sszegyrjuk - akkor j, ha a tszta az edny faltl elvlik. Belisztezett gyrlapon kb. 10 percig dagasztjuk.Kivajazott tlban,letakarva,langyos helyen kb. 1 ra alatt a dupljra kelesztjk.
A tsztt kb. 30x20 centis lapp nyjtjuk.A maradk /4 dkg/ vajat flolvasztjuk,tsztt megkenjk.A mazsolnyi darabokra vgott koktlcseresznyt,s az sszekevert mazsola,aszalt ribizli,narancs-s citromhj keverkt rszrjuk.A tsztt feltekerjk,beolajozott formba tesszk,beolajozott flival letakarjuk,s jabb 45 percig kelesztjk.Forr 190 C-os stben /lgkeveress stben 170 fokon/ kb. 30 percig stjk.Stbl kivve 5 percig pihentetjk,formbl kivesszk,olvasztott vajjal bekenjk,s a vanliscukorral sszekevert porcukorral meghintjk.Rcson hagyjuk kihlni.Frissentart fliba csomagolva pr htig is elll.
A rummal meglocsolt narancs-,citromhj,mazsola,aszalt ribizli,mandula keverkt a kinyjtott,olvasztott vajjal megkent tsztra szrjuk,feltekerjk./A tszta elg lgy,vatosan kell vele bnni./
Kiolajozott formba tesszk.Olajozott flival letakarva tovbb kelesztjk.
Formbl kibortjuk,bekenjk olvasztott vajjal.
Porcukor,vanliscukor keverkbe forgatjuk.
![](//kriszdomkonyhaja.gportal.hu/portal/kriszdomkonyhaja/image/gallery/1261911855_50.jpg)
|
n is hszoktam ezt a stit {stollent} stni , nagyon finom.
Ajnlom mindenkinek.