Hozzávalók /kb 20 db fánkhoz/:
50 dkg liszt,2 dl tej,4 dkg élesztő,5 dkg porcukor,6 dkg olvasztott vaj,5 tojássárga.
Sütéshez:olaj.
Díszítéshez:baracklekvár,porcukor.
Elkészítés:
A tejet meglangyítjuk,porcukrot,élesztőt belemorzsoljuk és hogy felfusson.Lisztre öntjük az élesztős tejet,hozzáadjuk az olvasztott vajat,és a tojások sárgáját.Fakanállal összekeverjük a tésztát,majd nyújtólapon addig gyúrjuk,míg teljesen sima nem lesz.Az így kapott tésztát visszatesszük a tálba,letakarjuk,meleg helyen duplájára kelesztjük /kb 30 perc alatt/.Ha a tészta megkelt,lisztezett nyújtólapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk,még a tészta el nem fogy.10 percig pihentetjük.A fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.Forró olajban kis adagokban kisütjük.Az első oldalukat 2-3 percig sütjük ,még megpirul,majd megfordítjuk,és további 1-2 percig sütjük.
Először fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van,fedővel lefedve sütjük,ettől lesz szép szalagos a fánk.Mikor megfordítjuk a másik oldalukra,akkor már fedő nélkül sütjük készre a fánkokat.Az olaj ne legyen túl forró,mert hamar sötét lesz a fánk.Annyi olajban süssük hogy a fánk lebegjen,ne érjen a serpenyő aljára,mert akkor is könnyen megég.Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat,hogy szép világosak maradjanak.
A kész fánkokat a szalvétával letakart tálcára szedjük,majd porcukorral megszórjuk,baracklekvárral töltve tálaljuk.
Sziasztok! Megsütöttem ezt a fánkot,de nekem nem lett "szalagos",pedig mindent úgy csináltam ahogy le volt írva.Tömör és nehéz lett.Nem tudom mit rontottam el,sajnálom.Ja,és én egy kicsit édesebbre csinálnám a tésztáját,de ez már csak az én véleményem.