Kriszdom Receptjei
Legjobb receptes blogok

Legjobb receptes blogok

 

 
Boldog névnapot!

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kérlek iratkozz fel,ha szeretnél értesítést kapni a legújjabb receptekről!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 
Bannerek
 
Főoldal

 
Vendégkönyv

 
Itt írhatsz e-mailt nekem

 
Vásárolj hazai terméket!

Válaszd a hazait!

 
Levesek
 
Levesbetétek
 
Ételek
 
Egyéb ételek
 
Köretek
 
Saláták,mártások
 
Sütemények
 
Kelt tészták
 
Sütés nélküli sütemények
 
Sós sütemények
 
Torták
 
Gyors édesség
 
Muffinok
 
Kuglófok
 
Palacsinták
 
Rétesek
 
Pizzák
 
Fagylaltok
 
Italok
 
Tésztafélék /Alapreceptek/
 
Sütemények legfontosabb alapanyagai
 
Hasznos tárgyak,eszközök
 
Állatok részei és felhasználásuk
 
Olvasóim finomságai

Itt található képek receptjeit megtaláljátok a Fórumok-Olvasóim receptjei,konyhai praktikái menüben!

Kedves olvasóm Reny receptjei és képei

Piskótatalléros süti

Karamellás sportszelet

Barackos-pudingos sütemény

Tejfölös - meggyes pite

Somlói torta

és Ramóna képe

 

Sió szelet

Ramóna, kedves olvasóm receptjei,képei

Cukkinis répás lepények

Diós-csokoládés szelet

Mézeskalács

Nagyon csokis süti

Tejfölös sült krumpli

Németh Jánosné / Éva, kedves olvasóm receptje,képe

Ünnepi ostyatorta

Kis Gyula, kedves olvasóm receptjei,képei

Bográcsban főzött marhalábszár pörkölt

Hókocka

Fekete rózsa

 
Konyhai fortélyok,praktikák
 
Cukrászati és konyhai felszerelés
 
Mindent a fogyókúráról
 
Diétázóknak,cukorbetegeknek,liszt és tej,tojás érzékenyeknek
 
Oldalak,ahol megtalálsz
 
Marcipánmúzeum

Kopcsik Marcipánia - EGER

Marcipánmúzeum és Cukrászda - Keszthely

 

 
Ahol jártunk
 
Ahol kóstoltunk az étlapról
 
Ahol már megszálltunk
 
Már a Facebook-on is megtalálsz
Kriszdom receptjei

 
Cukor,édesítőszer

Cukor,édesítőszer

A cukornak,mint édesítőszernek hosszú története egészen az antik világba nyúlik vissza.Indiában a cukornád kultusza a történelmi időkben fejlődött ki,így a cukorkészítés technikája is onnan ered.Európában a cukor évszázadokon keresztül a fejedelmi udvarok és a nagy kereskedőházak luxuscikke volt.Luxus jellege csak a 19.században a répacukor gyártásának indulásával változott meg.Ma a világ cukortermelésének 55%-a származik nádcukorból,45%-a pedig répacukorból.

Fehér háztartási cukor

A cukor édesíti a süteményt,meggyorsítja az erjedést.A cukor okozza a sült tészta bizonyos mértékű barnulását,konzerválja a süteményt.A fehér háztartási cukor tiszta szénhidrát,amelynek finomított formájából az ipari feldolgozás során minden "vitálanyagot" kivonnak.Ezért,és hogy a szervzettől elvonja a sejtépítéshez nélkülözhetetlen B1-vitamint,a reform cukrászműhelyben nem használják.Különösen finom torták tésztájához és különleges vajas krémekhez időnként cukorszirupot használunk,különböző töménységben.Ehhez a cukrot vízzel felfőzzük,és a szirupot igény szerint használjuk.Csavaros,jól zárható üvegben sokáig eltartható.A jégcukor durva szemcséjű,,granulált cukor,sütemények díszítésére használják.A porcukor finomított cukor örlésekor keletkezik.Porcukorból,ha megfelelőarányban keverjük tojás fehérjével,vízzel,citrom-,meggy- vagy ribizlilével,rummal vagy konyakkal és / vagy folyékony kókuszzsírral,tetszés szerint puhább vagy keményebb állagú bevonat készíthető süteményekre és tortákra.Kakaóporral vagy néhány csepp ételfestékkel keverve ötletgazdag hobbicukrászok fantáziadús díszítéseket képesek összeügyeskedni belőle.Vaníliás cukrot könnyen készíthetünk természetes vaníliából.A felhasított kikapart vaníliarudat csavaros,jól zárható üvegbe tesszük a cukor közé,és az üveget lezárjuk.A cukrot már néhány nap elteltével olyan erősen átjárja az intenzív vaníliaaroma,hogy alkalmassá válik tészták és krémek fűszerezésére.Az igazi vaníliás cukor természetes,őrölt vanília és cukor keverékéből készül,amelyet reformüzletekbenvagy bioboltokban kaphatunk,de magunk is készíthetünk.

Barna cukor

A barna cukor zamatos,tisztítatlan cukor.Nem édesít annyira,mint a finomított.Főként mézes sütemények és mézeskalácsok készítéséhez használják.Nem tévesztendő össze a teljes értékű nádcukorral.

Egyéb édesítőszerek

A reform - cukrászműhelyekben az ipari cukrot,amely nagy töménységben alkalmazva hiánybetegségeket idézhet elő és anyagcserezavarokat okozhat a szervezetben,lehetőleg nem finomított aromahordozókkal helyettesítik.Aki a kalóriákat számon tartja,semmiféle előnyt ne várjon az egyéb édesítőtöktől,a természetes édességek kalóriában alig szegényebbek,mint maga a cukor.Cukornád - granulátum /teljes értékű nádcukor/,amelyet a keresksdelemben őscukor néven neveznek,reform - vagy bioüzletekben kapható.Szárított,finomítás nélküli,többnyire biomódszerrel termesztett nádcukor.A teljes értékű cukor készítése során a cukornád valamennyi vitálanyaga megmarad.Ajuharsziruphoz hasonlóan a cukorlé hevítés kövekeztében 71%.nál nagyobb összcukortartalmúra sűrűsödik.A besűrűsödött levet megszárítják és megörlik.Az előállítás során nem tesznek hozzá vegyi gyártási segédanyagot.A teljes értékű nádcukor édesítő ereje valamivel gyengébb,mint a háztartási cukoré,mivel azonban a teljes értékű nádcukorral készült sütemény többnyire intenzívebb aromájú,a receptekben megadott cukormennyiséget nem kell átszámolni.

A cukornád - melasz a cukornád besűrűsödött leve.A melasz szintén tartalmaz fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket,így különösen sok vasat.Már két evőkanálnyi melasz fedezi a vérképzéshez szükséges átlagos napi vasigényt.Íze,amelyet a sütés némileg semlegesít,távolról az édesgyökér ízére emlékeztet.A cukorrépaszirupnak igen jók a sütési tulajdonságai.Kinyeréséhez tisztított,hámozott cukorrépát vákuumban gőzölnek,és a nyert léből sajtolás és tisztítás során vizet vonnak el.A szirup szárazanyag-tartalma az eljárás után mintegy 78% lesz.Az almaszirupot és a körtesürítményt hasonló eljárással készítik.100 g sűrítményhez azonban mintegy 39 g háztaartási cukrot is adnak.Csak az "exrta almaszirup" az,amely cukoradalék nélkül készül.Ez a termék azonban nagyon drága,mert előállításához több mint kétszeres mennyiségűgyümölcs szükséges.A juharszirupot a Kanadában és Amerikában vadon növő juharfák behasított kérgéből nyerik.A szirup főzése közbena vitamintartalom ugyan csökken,de változatlanul megmaradnak az ásványi anyagok és a nyomelemek.A juharszirup igen édes,ezért csak kis mennyiség szükséges belöle.Az üveget felnyitás után hűvös helyen tároljuk!

Méz

Virágokból,levelekből és fiatal ágakból nyert édes lé,amely a méhek testében töménnyé válik,és a kaptár sejtjeiben érik meg.A méhek annyira érzékeny élőlények,hogy a növényvédő szerektől elpusztulnak,ezért kémikáliáktól mérgezett méz nem is keletkezhet.A méz íze,színe és állaga a kiválasztott növényfajtáttól és a méz kinyeréséhez választott eljárástól függ.A természetes tulajdonságok megmaradásának a jele a kristályosodás.A süteményekhez nincs szükség a legdrágább fajtára,mert nincs jelentősége annak,hogy a mézet pergetés közben már felmelegítették-e.Sütés közben értékes anyagainak nagy részét sajnos elveszíti.

 
Bemutatkozás

Kedves látogató!        

Szeretettel köszöntelek oldalamon. Két gyermekes anyuka lévén sokat vagyok a konyhában. Szeretek sütni-főzni.Nemrég életmódot váltottam,és próbálom egészséges összetevőkből elkészíteni ételeimet,süteményeimet.Így amit a 2015-ös évtől teszek fel az oldalra,abban már szerepeltettem azokat az összetevőket is,amiket én kicseréltem,és eltér az eredeti receptől.Kellemes időtöltést kívánok.Észrevételeiteket, kérdéseiteket, tapasztalataitokat írjátok meg vendégkönyvembe.

Az oldal folyamatos feltöltés alatt,és folyamatosan bővül.Nézz be legközelebb is!

Köszi

 Köszöntelek az oldalamon!Üdv.:Éva

 

 
Társalgó
Sziasztok!Ha valami észrevételetek,hozzászólásotok van az oldallal,receptekkel kapcsolatban,ide is megírhatjátok. Éva
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Legújabb receptek

 Receptet képre kattintva megnézheted!

Almás-gesztenyés szelet

Sonkás - tojásos pite

Marcipános gyümölcskenyér

Kaviárral töltött,rántott halfilé

Csíkos sütemény

Emeletes élvezet

Pulykamell paprikás öntettel

Csokis - narancsos zabpelyhes keksz

Nyírségi gombócleves

Harcsafilé citromos vajmártással,diós burgonyával

 
Diós - kakaós kalácskák

Karamellás sajttorta

 
Gluténmentes receptek képekkel -Ilditől
 
Gluténmentes recept képek

Legújabb gluténmentes receptek képei

Receptet képre kattintva megnézheted.

Túrótorta

Piskótatekercs

Madártej

Túrós alagút

Tiramisu

 
Tupperware
 
Tupperware receptek képei

Tupperware receptek képek

Képre kattintva megnézheted a receptet!

Kevert meggyes

Kenyérsütés egyszerűen

Tojásmuffin

Sonkakrémes croassant

Sajtos rakott palacsinta

 

 
Farsangi receptek
 
Valentin napi receptek
 
Húsvéti receptek
 
Karácsonyi receptek
 
Szilveszteri receptek
 
Pontos idő
 
Naptár
2024. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Időjárás
 
Számláló
Indulás: 2009-01-02
 
Innen jöttek a látogatóim
Locations of visitors to this page

 

 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!