Foszlós fonott kalács
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt,9 dkg kristálycukor,5 dkg vaj,2 tojás,3 dkg élesztő 1,25 dl tej,1 csomag vaníliáscukor,1/2 teáskanál só,1 citrom reszelt héja,szóráshoz porcukor./5 dkg mazsola/
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk.Lisztet a cukorral,vaníliáscukorral,sóval összekeverjük.Tejbe beletesszük a vajat,és meglangyítjuk,elolvasztjuk benne a vajat,majd a liszthez adjuk.Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojások sárgáját,citromhéjat,/mazsolát is tehetünk bele/ majd jól kidolgozzuk,hogy ne ragadjon.Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.Majd 2/3 és 1/3 részre vesszük,és egy hosszabb,és rövidebb rudat sodrunk belőle,úgy hogy a hosszú kétszerese legyen a rövidebbnek.Letesszük a hosszú rudat,közepénél merőlegesen a rövidet,és befonjuk,30 percig hagyjuk még kelni.Közben sütőt 180 fokra előmelegítjük,és rövid ideig sütjük,majd felkapcsoljuk 210 fokra tetejét megkenjük tojásfehérjével /amit többször ismételünk/ .Kb 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.A kihűlt koszorút porcukorral megszórjuk.
Gyermekem segített kivenni.
Én ilyen formában sütöm:
|