Vajas-leszts /leveles/ tszta / Alaprecept/
Ezt a mennyisget n 3 rszbe veszem,s gy nyjtom,hajtogatom.
Hozzvalk:
1 kg liszt,5 dkg leszt,4dl langyos tej,2tojs,30 dkg vaj,2 kiskanl cukor,2 kiskanl s.
A tetejre: villval felvert tojs.
Elkszts:
Az lesztt a kevs langyos,cukros tejben felfuttatjuk./lesztt a tejbe morzsoljuk,megvrjuk,amg a tej tetejn halvnybarna hab kpzdik./
A lisztet egy ednybe tesszk,hozzntjk a felfuttatott lesztt,beletjk a tojsokat,hozzadjukjuk a st,s addig gyrjuk, amg az edny faltl elvlik.Majd a tsztt 1 rt htbe pihentetjk.Ezutn lisztezett gyrdeszkra bortjuk.0,5 cm vastag tglalapp nyjtjuk, aztn egyenletes vastagsgban rkenjk a vajat.A tsztt balrl, jobbrl, fllrl, alulrl sszehajtjuk.Ezutn fl rra megint htbe tesszk./A hajtogatst sszesen hromszor ismteljk, minden hajtogats utn fl ra pihentetssel./
A tszta alapja a kelt tszta,amelyhez bsgesen adunk vajat /ugyangy,mint a leveles tsztnl/.Az eredmny megri a fradsgot,a leveles tsztbl ropogs kifliket kszthetnk klnfle tltelkkel,valamint alms s trs tskkat vagy dis csigt-teht olyan finomsgokat,amelyeket frissen,kzvetlenl sts utn fogyaszthatunk.Igaz mg msnap is j puha a tszta.

A megkelt leszts tszta

Tsztt kinyjtjuk,megkenjk egyenletesen vajjal

Kt oldalt felhajtjuk

Majd ismt rhajtjuk a tszta 1/3-t

s a msik felt is

Ezt a mveletet 3-szor megismteljk.
n olvasztott vajjal szoktam megkenni,s minden hajtogatsnl jra.gy osztom be a megolvasztott vajat,hogy minden hajtsnl s mind a 3 db-nl tudjak r tenni.
Br eredeti receptknt gy lttam,hogy az els alkalommal kisodort lapra rteszik kzpre a puha vajat,s gy hajtogatjk,majd a hajtogats van csak megismtelve 3-szor.
|