Csülök Pékné módra
Hozzávalók:
1 db nagy hátsó csülök,só,1 kiskanál egész bors,1 fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,1 db babérlevél.
Köret:
1 kg burgonya,20 dkg gyöngyhagyma vagy 3 fej közepes vöröshagymasó,őrölt bors,1 csokor petrezselyem,késhegynyi pirospaprika,majoranna,4 evőkanál olaj
Elkészítés:
A csülköt jól megmossuk,fazékba rakjuk,és annyi vizet öntünk rá,amennyi bőven ellepi.Megsózzuk,az egész borssal, a megtisztított, negyedekbe vágot vöröshagymával és a zúzott fokhagymával meg a babérlevéllel ízesítjük.Kis lángon kb. másfél óra alatt lefedve szinte teljesen puhára főzzük.Ezután leszűrjük,hagyjuk kihűlni,és lefejtjük a csontról.Vékony szeletekre vágjuk.
A körethez a burgonyát meg a hagymát megtisztítjuk,cikkekre vágjuk /a gyöngyhagymát egészben hagyjuk/.Megsózzuk, megborsozzuk.Az apróra vágott petrezselyemmel,a pirospaprikával meg a majorannával megszórjuk,sőt össze is keverjük.Az olajjal meglocsoljuk,Rátesszük a hússzeleteket és sütőben mintegy 1 óra alatt közepes lánggal megsütjük. A húsnak, a burgonyának és a hagymának egyszerre kell megpirulnia, ezért néhányszor forgassuk át,és saját "zsírjával" locsolgassuk meg.A vele sült hagymás burgonyával tálaljuk.

|