Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
1 kg sütőtök,2 nagyobb burgonya,2 alma,1 fej főzőhagyma,2 - 3 evőkanál méz,1,5 l zöldség alaplé/kockából/,só,csipetnyi őrölt fehérbors,2 dl főzőtejszín,5 dkg vaj,sótlan,hámozott tökmag.
Elkészítés:
A sütőtököt villával megszúrkáljuk,és sütőben megsütjük.Amikor megpuhult a héját lehúzzuk,magját kikaparjuk és húsát felkockázzuk.A meghámozott és kockára vágott burgonyát és almát kevés vízben puhára pároljuk.A léből kiszedjük a megpuhult almát,burgonyát.A levét pótoljuk vízzel,és a zöldség alaplevet is elkészítjük.A felolvasztott vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát,ráöntjük a mézet és picit karamellizáljuk.Beleforgatjuk a puha sütőtököt,almát és burgonyát,felöntjük az alaplével,fűszerezzük a borssal,hozzáadjuk a tejszínt és botmixerrel krémes állagúra pépesítjük.Ha túl sűrűnek érezzük,tejszínnel hígítjuk. A tökmagot serpenyőben megpirítjuk,és tálaláskor megszórjuk vele a levest.
|