Hortobágyi húsos palacsinta
Hozzávalók:
Paprikás csirkéhez:
40 dkg csirkemell filé,1 fej vöröshagyma,4 dl víz,1 evőkanál pirospaprika,só,őrölt fekete bors,1/2 paprika, 1/2 paradicsom,olaj.
Habaráshoz:
1,5 kis doboz tejföl,2 evőkanál liszt.
Palacsintához /kb. 10 db-hoz/ :
kb. 20 dkg liszt,2 dl tej,2 dl víz,2 tojás,1 evőkanál étolaj,csipet só,1 teáskanál cukor.
Elkészítés:
Paprikás csirke:
A csirkemellfilét megmossuk,apró kockákra vágjuk,majd félretesszük .Hagymát apróra vágjuk,kevés olajon megpirítjuk,rátesszük az apróra vagdalt húst,és átsütjük.Sózzuk,borsozzuk,pirospaprikázzuk,felöntjük vízzel,beletesszük a paprikát,paradicsomot,és fedő alatt kb. 40 percen át pároljuk.Míg a hús párolódik,elkészítjük a habarást.A tejfölt simára keverjük a liszttel.Mikor a hús puhára párolódott,leszűrjük a húsról a levet,amit egy edénybe felfogunk,majd visszatesszük a tűzre, és behabarjuk az elkészített habarással.Folyamatos keverés mellett főzzük,míg a lisztessége el nem múlik.Ha elkészültünk a habarással, félretesszük a szószt.A húst kevés szósszal összeturmixoljuk,vagy csak ledaráljuk.
Palacsinta:
Egy tálban a lisztet a tejjel,vízzel simára keverjük - a tejet folyamatosan, keverés közben hozzáadva -,majd további folyamatos keverés mellett, a többi összetevőt is hozzáadjuk. Ha teljesen sima a keverék,/a folyadék adagolással állítjuk be a tészta sűrűségét.ne legyen túl sűrű a tészta,tejszín sűrűségűre hígítsuk a tésztát/.Majd megsütjük a palacsintákat.
A palacsintákra 3-4 mm vastagságban felrakunk a húsból,behajtogatjuk a tölteléket a palacsintákba.A betöltött palacsintákat szósszal meglocsolva,tejföllel díszítve tálaljuk.
A palacsinták közepére tesszük a húst.
Széleit behajtjuk.
Végül még félbehajtjuk.
Szósszal meglocsolva,tejföllel tálaljuk.
Én szoktam csirke,sertés,marha pörköltből is készíteni.
|