Almás-gesztenyés szelet
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt /nálam 25 dkg zabpehelyliszt,25 dkg CH csökkentett DW liszt/,15 dk margarin / én kókuszolajat használtam/,20 dkg cukor /helyette eritritet tettem bele/,2 tojás,2kiskanál szódabikarbóna,1 dl tej /többet tettem bele,hogy nyújtható legyen/.
Alma töltelék:
50 dkg alma,fél citrom leve,1 ek vaj /kókuszolaj/,5 dkg cukor /eritrit/,1 kiskanál őrölt fahéj.
Gesztenye töltelék:
50 dkg mélyhűtött gesztenyemassza /én cukormentest használtam/,2-3 evőkanál rum,1-2 evőkanál porcukor /eritrit/ ízlés szerint,fél citrom reszelt héja.
Teteje:
5 dkg vaj,2 evőkanál porcukor / eritrit/,2 evőkanál zsírszegény kakaópor.
Elkészítés:
Tészta:
Lisztet,cukrot,szódabikarbónát szárazon összekeverjük,hozzáadjuk a felolvasztott zsíradékot,felvert tojásokat,csipetnyi sót, és annyi tejet,hogy nyújtható tésztát kapjunk.A tésztát négy egyenlő részre osztjuk,lisztezett deszán nyújtjuk,és kb.32cmX 24cm-es tepsiben egymás után megsütjük 180 fokra előmelegített sütőben,7-8 perc alatt.A lapokat hagyjuk kihűlni,majd egyiket visszatesszük a tepsibe.Megkenjük gesztenyekrém felével.
Gesztenyekrém:
A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten felengedjük,majd a zsiradékkal,cukorral,rummal,és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük.
Erre jön a második lep,majd az alma töltelék.
Alma töltelék:
Az almát meghámozzuk,nagy lyukú reszelőn lereszeljük,rácsepegtetjük a citromlevet,majd a forró zsíradékra tesszük és párolni kezdjük.Cukorral,fahéjjal ízesítjük,majd kevergetve addig pároljuk,még a leve teljesen elfő.Hagyjuk teljesen kihűlni.
Ismét egy lapot teszünk rá,és megkenjük a gesztenyekrém másik felével.Rátesszük az utolsó lapot,és csokimázzal bevonjuk.
Teteje:
Vajat a cukorral és a kakóval gőz fölött teljesen simára felolvasztjuk.
Szeletelés előtt egy éjszakára tegyük hűtőbe,vagy jó hűvös helyre.
|