Harcsafilé citromos vajmártással,diós burgonyával
Hozzávalók:
1,5 kg afrikai harcsafilé bőrösen,1 nagyobb fehérrépa,1 kisebb zellergumó fele,fél póréhagyma,só,egész bors,4 db babérlevél,1 kg burgonya,10 dkg vaj,10 dkg dió,2 teáskanál kakukkfű,2 gerezd fokhagyma,1 citrom,sütéshez olívaolaj.
Elkészítés:
A halfilék végén lévő vékonyabb részeket levágjuk,a vastag részekből a szálkákat kihúzzuk.A vékonyabb filéket fél liter hideg vízben feltesszük főni,lehabozzuk,hozzáadjuk a megtisztított nagyobb darabokra vágott zellert,fehérrépát,póréhagymát, és egész borssal,2 darab babérlevéllel,sóval ízesítjük,jó pépesre főzzük.Ezt az alaplevet használjuk a mártás elkészítéséhez.
A megtisztított nagyobb kockákra vágott burgonyát sós babérleveles vízben megfőzzük,leszűrjük.Majd 2 evőkanál vajon megpirítjuk kicsit,megszórjuk morzsolt kakukkfűvel és durvára darált dióval.
A félretett vastagabb halfiléket kisebb darabokra vágjuk,majd nem túl forró serpenyőben olívaolajon bőrével lefele addig sütjük,még a bőre piros nem lesz.Amikor már megpirult a bőre olívaolajjal megkent tűzálló tálba tesszük,szép sorban,megszórjuk zúzott fokhagymával,és 180 fokosra előmelegített sütőben kicsit megpirítjuk.
Az elkészített alaplevet leszűrjük,a felére forraljuk,sóval,citromlével ízesítjük,majd tűzről levéve hozzáadjuk a kockákra vágott 10 dkg vajat.Addig kevergetjük még egy kicsit besűrűsödik.
Tálaláskor a szószt a megpirított hal tetejére locsoljuk,és a diós burgonyával tálaljuk.
Eredeti recept:Nők lapja konyhájában
|