Stollen
Hozzávalók:
2 dl tej,8 dkg élesztő,50 dkg rétesliszt,50 dkg liszt,35 dkg margarin,4 tojás sárgája,10 dkg cukor,2 csomag vaníliáscukor,1 citrom reszelt héja,1 csipet őrölt fahéj,15-15 dkg cukrozott narancs - és citromhéj,30 dkg mazsola,5 dkg szeletelt mandula,2 evőkanál rum.
Teteje:
20 dkg margarin,2 csomag vaníliáscukor,10 dkg porcukor.
Elkészítés:
A tejet 1 evőkanál porcukorral meglangyítjuk,az élesztőt belemorzsoljuk és megfuttatjuk benne.A cukrozott narancs - és citromhéjat apróra vágjuk,mazsolával és a rummal összekeverjükA margarint felolvasztjuk.A tojások sárgáját kikeverjük és összedolgozzuk a cukorral,vaníliáscukorral,margarinnal,reszelt citromhéjjal,sóval,fahéjjal és az élesztős masszával.A lisztet apránként hozzáadjuk és rugalmas tésztává dagasztjuk,45 percig kelesztjük.Gáztepsit sütőpapírral kibélelünk.A tésztát újra átgyúrjuk,a narancs - és citromhéjat,mazsolát,mandulaszeleteket beledolgozzuk.Hosszú téglalappá nyújtjuk úgy,hogy a közepén vékonyabb,szélén vastagabb legyen a tészta.Összegöngyöljük,tepsibe tesszük.Meleg helyen 30 percet kelesztjük.200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük,majd 160 fokra levéve a sütő hőfokát 1,5 órát sütjük.Ha nagyon pirulna,sütőpapírral letakarjuk.Ha megsült kivesszük a sütőből és a tetejét olvasztott margarinnal többször megkenjük,még melegen vaníliáscukorral elkevert porcukorral megszórjuk.Ha kihűlt mégegyszer megszórjuk,és folpackba csomagoljuk.
Cukrozott narancs, - és citromhéj,mazsola rumba áztatva.
A tészta hozzávalóiból elkészítjük a tésztát.
Meleg helyen megkelesztjük.
Belegyúrjuk a tésztába a mazsolás keveréket,tésztát kinyújtjuk úgy,hogy a közepe vékonyabb legyen.
Feltekerjük,két részre vágjuk,megformázzuk,hagyjuk kelni és sütjük.
Ha megsült a tetejét 2-szer lekenjük olvasztott margarinnal,porcukor,vaníliáscukor keverékével megszórjuk,majd ha kihűlt ismét megszórjuk porcukorral,és folpackba csomagoljuk.
Eredeti recept: Kiskegyed Konyhája Extra újságban
|