Napraforgó kenyér
Hozzávalók:
60 dkg liszt /BL 55/,10 dkg rétesliszt,2,5 dl langyos tej,1,25 dl olaj,2 tojás,1 kiskanál cukor,2 kiskanál só,4 dkg élesztő.
Kenyérlapok kenéséhez:
10 dkg olvasztott vaj
Külső kenéshez és szóráshoz:
1 tojássárga 1 dl tej
Tök-,szezám-, len-, napraforgómag
Elkészítés:
Kevés tejben elkeverjük a cukrot, és az élesztőt belemorzsoljuk,felfuttatjuk benne.A lisztet,réteslisztet,sót összekeverjük,hozzáadjuk a tojásokat,olajat a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.Alaposan összedolgozzuk,amíg a tészta szép fényes és sima lesz. Az állaga legyen rugalmas, közepesen lágy. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Finoman átgyúrjuk és két részre osztjuk mérleg segítségével.Az egyik részt konyharuha alatt pihentetjük,míg a másikat öt egyenlő részre osztjuk,szintén mérleg segítségével.
Nagyméretű tepsit sütőpapírral kibéleljük,erre fog kerülni a kenyér.
Az öt tésztadarabból négyet egyenként kb. 22 cm átmérőjű körré nyújtunk, egyenként a sütőpapírra és egymásra illesztve rakjuk, és mindegyik tetejét megkenjük olvasztott vajjal.Az ötödik darabot kicsit nagyobbra,kb 24 cm átmérőjű körré nyújtjuk és úgy tesszük a többire,hogy a szélei körbe lelógjanak.
Éles késsel és a tésztát csillag alakban,nyolc helyen bevágjuk úgy,hogy a szélétől 1 cm-re kezdődjön a vágás.
A kapott háromszögeket ezután kihajtjuk,ezek lesznek a napraforgó külső szirmai.
Az tészta félretett másik feléből mérleg segítségével negyedét levágjuk /az egész 1/4-ét kell levágni/,cipóvá formázzuk és konyharuhával letakarva pihentetjük. A maradék /egész 3/4 része/ tésztát öt egyenlő részre osztjuk.
Az öt részt kb. 18 cm átmérőjű körré nyújtjuk egyenként,és ugyanúgy egymásra rakjuk,mint az előző 5 lapot.Mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal. Az ötödik részt itt is kicsit nagyobbra, kb 20 cm átmérőjűre nyújtjuk,úgy teszük a többi négyre,hogy a széle körben lelógjon.
Ezt a tésztát a kihajtogatott szirmú tészta közepébe helyezzük.
Késsel ismét bevágjuk csillag alakban, úgy, hogy a vágás most a már kihajtogatott szirom közepénél kezdődjön.Így egy-egy kisebb szirmot a nagyok közé tudunk kihajtani.
A félretett tésztagömböt kihajtott szírmok közepébe helyezem.
A tésztát átkenjük a tojássárga-tej keverékével és a kisebb szirmokat szezámmaggal,a nagyobbakat napraforgómaggal,míg a virág közepét tökmaggalszórjuk meg. A tésztát sütőpapírral lazán letakarjuk és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10 percre.Ezután levesszük a sütőpapírt és a kenyeret további 30-35 percig sütjük 180 fokon.
Eredeti recept: Laura /Gourmandine/,magyar oldalon Max konyhája, és Max után sok oldalon megtalálható.
|
Megsütöttem isteni finom, nagyon jól néz ki és nagy sikerem volt vele.
Nagyon jók a receptjeid már sokat kipróbáltam és midegyi ízlett a családomnak.
Köszi a fini recepteket. további jó munkát és még sok jó receptet kívánok.
Kedves Marika!
Nagyon örülök,hogy ízlett,és sikert arattál a "napocskával".Köszönöm szépen a kedves szavakat.
Üdv.:Éva