Gundel-palacsinta
Hozzávalók:
12 db palacsinta,5 dkg vaj.
Csokoládé mártás:
3 tojás sárgája,1,5 dl tejszín,10 dkg csokoládé,11 dkg kristálycukor,1 csomag vaníliáscukor,7,5 dl tej,5 dkg kakaópor,1 evőkanál liszt.
Töltelék:
1,5 dl rum,4 dkg mazsola,2 dkg kandírozott narancshéj,18 dkg darált dió,1 dl tejszín,12 dkg kristálycukor,ízlés szerint őrölt fahéj.
Elkészítés:
A szokásos módon palacsintákat sütünk.
Csokoládé mártás:
2,5 dl tejet 3 dkg cukorral és vaníliáscukorral felforraljuk.A csokoládét egy kis edényben felolvasztjuk, a tejszínből kemény habot verünk.A tojássárgájákat 8 dkg cukorral,a kakaóporral,liszttel,0,5 dl hideg tejjel habverővel simára,habosra keverjük.Hozzávegyítjük a csokoládét,majd vékony sugárban,habverővel gyorsan kevergetve fokozatosan adagoljuk hozzá a forró cukros-vaníliás tejet.Mérsékelt tűzön forráspontig hevítjük,felforralni nem szabad.Tűzről levéve a mártást egy ideig még kevergetjük,majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük,végül hozzáadjuk a rum másik felét.A mártás ne legyen túl édes,de ízlés szerint tehetünk bele porcukrot.
Töltelék:
Mazsolát és a vékony csíkokra vágott,cukrozott narancshéjat előző este rumba áztatjuk.A tejszínt felforraljuk,hozzátesszük a diót,cukrot,kevés fahéjat,és a leszűrt mazsolát,narancshéjat,egy-két percig főzzük,míg kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt,elkeverjük benne a rum felét.
A tölteléket a palacsinta felére simítjuk,félbe hajtjuk,majd ismét a felére a töltelék,és héromszög alakra megint félbehajtjuk,meleg helyen tartjuk.Mindegyik palacsintát így töltjük meg.A megtöltött palacsinták mindkét oldalát egy serpenyőben, vajban ropogósra pirítjuk, és tűzálló,előmelegített tálra tesszük a forró mártást csak az utolsó pillanatban öntjük rá.
|